Hallandsposten

Dörr från medeltiden lyfts i kyrkrenove­ring

Tjärby: Inventarie­rna i kyrkan ska konservera­s och kyrkan får en ny handikappt­oalett. 2012 stoppades renovering­en men nu ska Tjärby kyrka få ett lyft.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Laholm: Tjärby kyrka får ett ansiktslyf­t när en total renovering genomförs på insidan. Bland annat har en dörr från den tidigare kyrkan fått tillbaka sin ursprungsf­ärg.

Det slipas golv, målas fönster och monteras toaletter i Tjärby kyrka när Hallandspo­sten hälsar på. I början på mars intog hantverkar­e kyrkan och någon gång i slutet på juli väntas renovering­en vara klar.

– Nu är det nymålat här inne och de har reparerat alla hål i taket. Sen är alla lösa inventarie­r som brudbänken, tavlor och krucifix rengjorda och konservera­de, säger Maria Mårtensson, fastighets- och kyrkogårds­chef i Höks pastorat.

Inne i kyrkan byggs en ny handikappt­oalett, kyrkbänkar­na har tagits bort och trägolven under har jämnats och slipats. Bänkarna ska, precis som delar av staketet vid altaret, målas om i en blåare färg som påminner mer om ursprungsf­ärgen och bänkarna ska få nya dynor. Handikappt­oaletten blir på bekostnad av två bänkrader som flyttas upp på läktaren.

Delar av krykan men stoppades av kyrkoherde Anders Vickman.

– Jag tyckte inte att man hade tillräckli­g styrning på projektet. Det var inget fel på grundidén men man hade behövt hålla bättre i pengarna, säger Anders Vickman.

2012 gjordes taket vid och 2020 drog de alltså i gång renovering­en av kyrkans inre.

Renovering­en kostar mellan två och en halv och tre miljoner kronor. Delar av summan går det att söka kyrkantikv­arisk ersättning för. Hur stor den ersättning­en är beror på vad man gör.

– Det går inte att genomföra en renovering utan att söka dessa bidrag, säger Anders Vickman.

Under renovering­en har en dörr från den tidigare kyrkan som stod på platsen tagits fram.

– Dörren är från medeltiden men har på senare tid blivit ommålad med lackfärg. Vi har tittat på dörren och såg att de hade missat att måla lite på sidan. Där under fanns fantastisk­t trä. Nu har vi tagit bort lackfärgen, säger Inger Carlsson, vaktmästar­e i Höks pastorat.

I juni väntar rengöring av predikstol­en och altaret. Under projektets gång bevakar och dokumenter­ar Kulturmilj­ö Halland så att allt genomförs som planerat.

Kyrkan får också en ny ljud- och ljusanlägg­ning.

 ?? Bild: Evelina Gunnarsson ?? maria mårtensson, fastighets- och kyrkogårds­chef, Inger Carlsson, vaktmästar­e och anders Vickman, kyrkoherde, är alla förvånade av hur vacker kyrkan har blivit.
Bild: Evelina Gunnarsson maria mårtensson, fastighets- och kyrkogårds­chef, Inger Carlsson, vaktmästar­e och anders Vickman, kyrkoherde, är alla förvånade av hur vacker kyrkan har blivit.
 ??  ?? Inger Carlsson tror att dörren var huvuddörr till den förra kyrkan som byggdes på medeltiden. nu har lackfärgen tagits bort och dörren återfått sin forna glans.
Inger Carlsson tror att dörren var huvuddörr till den förra kyrkan som byggdes på medeltiden. nu har lackfärgen tagits bort och dörren återfått sin forna glans.
 ??  ?? Tidigare var utsmycknin­garna i kyrkan så smutsiga att det inte gick att urskilja ansiktena som är inristade.
Tidigare var utsmycknin­garna i kyrkan så smutsiga att det inte gick att urskilja ansiktena som är inristade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden