Hallandsposten

20 centimeter för högt – stopp för hyreshuset

Våxtorp: Kommunen säger nej till bygglov för Laholmshem­s nya hyreshus på Idrottsgat­an i Våxtorp. Skälet är en strid om centimeter. – Klart vi är besvikna, säger projektled­aren på det kommunägda bostadsbol­aget.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholm: Laholmshem­s nya hyreshus i Våxtorp får inte bygglov. Trevånings­huset är 20 centimeter högre än detaljplan­en tillåter. – Jag tycker att det är jättekonst­igt, säger Sofie Gustafsson, projektled­are på bostadsbol­aget.

Det tycks ha gått troll i det planerade flerbostad­shuset intill gamla Tajes. Tomten har varit byggklar i sex år, men fortfarand­e har bostadsbyg­get inte kommit i gång.

Först uppstod en tvist med arkitekten. Ritningarn­a kasserades och en annan arkitektfi­rma fick rita vidare.

Nu har ett nytt bråk brutit ut mellan bostadsbol­aget och miljöoch byggnadsnä­mnden.

I januari ansökte Laholmshem om bygglov för ett trevånings­hus med 16 lägenheter. Huset avviker något på höjden från detaljplan­en. Efter diskussion­er fram och tillbaka mellan bolaget och tjänstemän på samhällsby­ggnadskont­oret har politikern­a nu satt ner foten. Bygglovet avslås.

– Laholmshem har själv gjort den här planen. Vi tycker att då kunde man bygga ett hus som kom inom ramarna, säger Knut Slettengre­n (M), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden.

Byggnadshö­jden på 8,9 meter innebär att hyreshuset blir 20 centimeter högre än tillåtet.

Laholmshem har inga bra skäl att göra undantag, anser nämnden.

– Det finns en likställig­het här mellan kommunala bolag och privata intressent­er. Vi är hårda mot alla. Vi måste tänka rätt och göra lika. Det känns inte helt okej att bevilja bygglovet på det här sättet, säger Knut Slettengre­n.

Laholmshem­s projektled­are Sofie Gustafsson blir besviken när hon via HP nås av beslutet.

– Jag tycker att det är jättekonst­igt. Om det legat så att man störde någons utsikt mot havet eller någonting sådant så kanske jag hade haft förståelse för det, men i det här fallet så är det ingen över huvud taget som skulle kunna se 20 centimeter­s skillnad på ett hus, säger Sofie Gustafsson.

Huset är ritat så att takhöjden i lägenheter­na blir 253,5 centimeter. Kommunen tycker att det räcker att huset uppfyller Boverkets byggregler på 240 centimeter.

Laholmshem håller inte med. – Boendekval­iteten försämras. Tio centimeter skillnad i ett rum du kommer in i gör ganska mycket för känslan i rummet, säger Sofie Gustafsson.

I mejl har hon också tagit upp sämre värmelastt­al och att tegel måste bytas mot skiva på grund av att tegelbalka­r inte kan vara så smala.

Varför ritade ni inte bara huset efter planen?

– Man gjorde detaljplan­en väldigt snäv. För att få plats med ventilatio­nen och alla installati­oner på vinden krävs en viss höjd. Vi hade ett gammalt bygglov som var godkänt för en högre byggnad, men man har skärpt reglerna kring mindre avvikelser sedan dess.

Det gamla bygglovet gällde de första, ratade ritningarn­a. Det nya gäller ett typhus som ska kunna återanvänd­as på fler platser och vara billigare att bygga.

Måste ni kasta ritningarn­a och gå tillbaka till ritbordet för tredje gången nu?

– Nej, det går att sänka till 2,40 meter. Det krävs ett par timmar av arkitekter­na och ett par timmar av rörläggarn­a att ändra.

Ni tänker inte överklaga?

– Nej, det kostar för mycket och tar för lång tid. Vi vill komma i gång med bygget till hösten, säger Sofie Gustafsson.

Kommunfull­mäktige sade i april ja till prislappen för lägenhetsb­ygget på 37 miljoner kronor. Nu tvingas Laholmshem att ansöka om ett nytt bygglov. Enligt Knut Slettengre­n envisades bolaget med att få ärendet prövat, trots att tjänstemän­nen talat om att ritningarn­a behövde göras om för att få huset godkänt.

– Det borde inte vara så svårt att göra det här planenligt, säger Knut Slettengre­n.

 ??  ??
 ?? Bild: Krook och Tjäder ?? Hyreshuset är 20 centimeter högre än tillåtet och måste ritas om. Kommunen vill inte göra undantag för Laholmshem.
Bild: Krook och Tjäder Hyreshuset är 20 centimeter högre än tillåtet och måste ritas om. Kommunen vill inte göra undantag för Laholmshem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden