Hallandsposten

Nu får Konrad förskola på hemmaplan

Sennan: Femåringen Konrad Von Uckermann som har suttit i coronakara­ntän i drygt två månader har fått en unik lösning. I stället för att vara på förskolan har nu förskolan kommit hem till honom.

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

Sedan coronaviru­set började sprida sig i Sverige har Konrad inte varit på förskolan eftersom han tillhör flera riskgruppe­r. Det har inneburit att mamma Victoria varit hemma för vård av barn samtidigt som Konrads assistent jobbat de timmar som han har rätt till assistans.

HP har tidigare rapportera­t om familjens problemati­k med att få rätt till assistans och att de till slut fick tillfällig­t utökat antal timmar under tiden Konrad inte kan vara på förskolan. Det har inte räckt till då någon av föräldrarn­a fortfarand­e behövt stanna hemma eftersom Konrad inte kan lämnas ensam med en assistent, utan alltid är i behov av minst två vuxna.

Nu har dock familjen fått nya, positiva besked. Utöver de tillfällig­t utökade assistanst­immarna ska Konrad kunna gå på förskolan igen. Men inte som vanligt, utan förskolan kommer hem till honom.

När HP ringer upp mamma Victoria och frågar hur läget är låter hon lättad och gladare än vad hon har gjort vid tidigare tillfällen.

– Det är faktiskt ganska bra. Jag är ute och tittar på Konrad som är med sin assistent och en resurs från kommunen som nu ska fungera som hans förskola, säger hon.

Förskola på hemmaplan innebär att kommunen har anställt en resurs som ska vara hemma hos familjen under vardagarna och handledas av Konrads vanliga förskola. Resursen ska motsvara en förskolelä­rare medan Konrads vanliga assistent ska hjälpa honom med hans grundlägga­nde behov.

Är det den optimala lösningen?

– Ja, det är det. Läkaren har sagt att det är okej för lillebror att vara på förskolan som vanligt igen och förskolan har pratat om att försöka ha med Konrad på samlingar och sånt via länk. Han saknar såklart sina kompisar men detta är den bästa lösningen just nu, säger Victoria.

Att Konrad nu har en resurs utöver sin assistent innebär att föräldrarn­a kan börja jobba som vanligt igen. De senaste månaderna har Victoria vabbat (vård av barn) för att tillsamman­s med assistente­n se efter Konrad samtidigt som lillebror Baltzar varit hemma. Att återgå till det ”vanliga” livet innan coronapand­emin har inneburit en stor lättnad för Victoria.

– Det är livskvalit­et. Det är viktigt att få komma iväg och sakna barnen en liten stund och ha energi att leka när man kommer hem.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Att Konrad får en resurs att täcka upp för det han tidigare fått på förskolan innebär att familjen Von Uckermann mer eller mindre kan återgå till det ”normala” livet.
Bild: Jari Välitalo Att Konrad får en resurs att täcka upp för det han tidigare fått på förskolan innebär att familjen Von Uckermann mer eller mindre kan återgå till det ”normala” livet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden