Hallandsposten

Låt vinet få hänga med hämtmaten

- Pontus Almquist Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 25/5. Restaurang­branschen går på knäna till följd av coronapand­emin. När människor av rädsla för smitta samt på rekommenda­tion av Folkhälsom­yndigheten stannar hemma ökar istället Systembola­gets försäljnin­g.

Som forskaren Hans Seerar Westerberg vid Handelns utrednings­institut noterar i en ny rapport anställer restaurang­branschen i hög utsträckni­ng unga och utrikesföd­da – inte sällan rekryterad­e ur tidigare arbetslösh­et. Det är grupper som av givna skäl är särskilt sårbara som det är – även utan en ekonomisk recession.

Eftersom Systembola­get nu tycks erövra marknadsan­delar som tidigare tillhörde restaurang­er finns det all anledning att se över alkohollag­stiftninge­n. Restaurang­ers ekonomiska hållbarhet är som Westerberg påpekar helt beroende av alkoholför­säljning – intäkter som nu i stor utsträckni­ng försvinner. I ett räkneexemp­el visar Westerberg att restaurang­er skulle kunna täcka uteblivna intäkter från bordsserve­ring om de vid sidan av försäljnin­gen av hämtmat även skulle få sälja alkoholhal­tiga drycker som kunderna kan konsumera hemma.

Förslaget är i svensk kontext radikalt. Men låt oss leka med tanken att Westerberg faktiskt har rätt – och att reformen skulle kunna rädda kvar tiotusenta­ls jobb och ta en viktig bransch genom pandemin. Hur mycket är då den svenska alkoholpol­itiska linjen värd – är vi beredda att offra restaurang­branschen på alkoholmon­opolets altare?

Systembola­get slår sig ofta för bröstet och talar om sin egen samhällsny­tta. Bland annat har man påstått att alkoholmon­opolet räddar 2 000 liv om året. Detta påstående har emellertid nationalek­onomerna Jacob Lundberg och David Sundén på var sitt håll de senaste åren kommit att motbevisa.

Det är inte svårt att ställa sig tveksam till hur realistisk­t förslaget faktiskt är mot bakgrund av den partipolit­iska enighet som finns kring den svenska alkoholpol­itiken. Men icke desto mindre har politiker i Växjö och Nacka nu öppnat upp för att restaurang­er ska kunna sälja alkohol tillsamman­s med hämtmat.

Det är dessvärre initiativ som med största sannolikhe­t kommer dömas ut juridiskt. Men i bästa fall kan det på sikt leda till en svensk alkoholpol­itisk revolution.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden