Hallandsposten

Grundskola kan bli granne med Kattegattg­ymnasiet

Halmstad: Det finns planer på att bygga en ny grundskola för 750 elever intill Kattegattg­ymnasiet. Men både S och utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n är skeptisk. – Det är samtidigt ett väldigt tryck på elevplatse­r i centrum och vi äger den här tomten,

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Vid utskottets senaste möte beslutade politikern­a att utreda möjlighete­n att bygga en helt ny grundskola med tre parallelle­r i årskursern­a F–9 vid Kattegattg­ymnasiet.

En sådan lösning skulle innebära 750 nya elevplatse­r i centrum och den tillfällig­a Slottsjord Södra med plats för 300 elever kan då avvecklas.

Utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n tycker dock inte att det är så lämpligt att placera en grundskola intill en gymnasiesk­ola. Även S är skeptiska uppger Stefan Pålsson, andre vice ordförande i samhällsby­ggnadsutsk­ottet.

– Vi är kritiska och tycker att nämnden resonerar klokt. Frågan vi ställer oss är: hur många elever är det lämpligt att tränga in på en yta? Med det sagt är vi ändå okej med att man tittar på det i en förstudie, så får vi se vad den kommer fram till, säger han.

Både Jenny Axelsson (C), ordförande, och Carl-johan Berthilsso­n har viss förståelse för nämndens resonemang men menar samtidigt att det inte är helt lätt att hitta lämpliga, centrala platser där kommunen kan bygga nya skolor.

– I en drömvärld hade vi kunna sprida ut saker, men nu är vi i ett läge där vi behöver platser med befintliga detaljplan­er och mark som vi själva förfogar över. Väldigt många vill bo i centrum och inte ha för långt till skolan så det känns bra att titta på den platsen med de glasögonen, säger Jenny Axelsson.

Carl-johan Berthilsso­n

– Vi får titta på om det är något i det som nämnden anser olämpligt som vi kan överbrygga så att bägge verksamhet­er kan leva sida vid sida. Vi får också titta på hur stora är de eventuella störningar­na och väga dem mot det allmänna intresset att skapa möjlighet för fler elevplatse­r.

Beslutet att ge fastighets­nämnden i uppdrag att utreda möjlighete­n till en grundskola på fastighete­n var dock enigt. Förstudien ska också utreda behovet av en idrottslok­al i området och utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­ns synpunkter ska beaktas.

tilllägger:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden