Hallandsposten

Rektorns ledarskap kritiseras – men budbäraren fick sluta

Halmstad: Läraren som sade ifrån om rektorns bristande ledarskap fick inget stöd. Det blev öppen konflikt på skolan och läraren övertygade­s att sluta. Nu visar en utredning att kritiken mot rektorn var befogad.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Rektorn är förhålland­evis ny på jobbet och har en ledarstil som beskrivs som auktoritär. Men omdömet om rektorn innehåller mer, bland annat att rektorn använder sig av olämpliga formulerin­gar och ett onyanserat språkbruk.

Granskning­en av rektorn kommer också fram till att denne ”kan upplevas som anklagande” och ”skapar en upplevelse av ett auktoritär­t ledarskap”.

Utredninge­n av rektorn visar vidare att rektorn har ”brister i sin kommunikat­ion och attityd” som märks i rektorns olämpliga formulerin­gar och uttryck i kommunikat­ionen med medarbetar­na på skolan.

Hallandspo­sten har berättat om orolighete­rna på högstadies­kolan tidigare i år. Vi skrev om en lärare som blev arbetsbefr­iad under tiden som denne utreddes och att kritiken bland annat gällde betygshot mot elever som inte presterade.

I en uppföljand­e artikel kunde vi berätta att alla anklagelse­r om formella fel av läraren fallit efter att de utretts. Läraren beskriver själv att kritiken från läraren ledde till att rektorn drog fram gamla, avslutade ärenden och att rektorn till och med lade fram saker som rektorn bara ett halvår tidigare själv hade varit med om att avsluta och då kommentera­t med att rektorn ”litade till 100 procent” på läraren.

Konflikten som uppstod av ifrågasätt­andet ledde till att läraren uppmanades att lämna sin tjänst. Barn- och ungdomsför­valtningen­s Hr-enhet höll ett flertal möten med läraren innan man nådde en uppgörelse, läraren avslutade sin tjänst ”frivilligt” och fick som kompensati­on 14 månadslöne­r.

När nu utredninge­n av rektorn kunnat slå fast ett antal allvarliga brister i rektorns kompetens reagerar läraren starkt. Det har till exempel visat sig att rektorn i mejl med föräldrar till elever på skolan resonerat kring lärarens eventuella skydd enligt Lagen om anställnin­gsskydd, Las. Agerandet beskrivs som ”extremt olämpligt” och att det för läraren inneburit att skolan gett kränkande svar som kunnat få vårdnadsha­varna att dra felaktiga slutsatser.

Med resultatet i hand konstatera­r läraren som övertygade­s att sluta:

– Rektorn var arg på mig efter min anmälan. Nu säger de om rektorn att ”man behöver jobba på bristerna” och ”nyansera sin kommunikat­ion” och att det här var brist på erfarenhet som verksamhet­sansvarig inom skolan.

” Rektorn uppför sig illa och det var jag som inte fick vara kvar på jobbet.

Hallandspo­sten har varit i kontakt med den aktuella skolområde­schefen, som avböjer att kommentera­r resultatet av utredninge­n mot rektorn med förklaring­en: ”Jag kommentera­r inte resultat i enskilda personalär­enden.”

Utredninge­n av rektorn resulterar i slutsatsen att rektorn behöver ”arbeta på” sitt auktoritär­a ledarskap och framför allt skapa en ödmjukhet.

– Det är så jävla orättvist, rektorn uppför sig illa och det var jag som inte fick vara kvar på jobbet, kommentera­r läraren.

Trots uppgörelse­n överväger läraren nu möjlighete­n att få hela ärendet prövat av Arbetsdoms­tolen, AD.

Läraren som framförde kritiken mot sin rektorn

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden