Hallandsposten

Arkeologer väntar på grönt ljus i Melllby

Mellby: Ibland får en exploateri­ng vänta på arkeologin. I Mellby är det tvärtom. Arkeologer­na står beredda att rycka ut så fort kommunen blir färdig med sin detaljplan.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Arkeologer på Kulturmilj­ö Halland har redan grävt djupt i flygsandsl­agren på det som ska bli etapp 2 och 3 på Mellby industriom­råde.

Under mäktiga sand- och torvlager hittades spår av flera tusen år gammalt jordbruk. Fynden ansågs så intressant­a att man bestämde sig för att göra en slutunders­ökning.

Slutunders­ökningen är den yttersta formen av utgrävning. Tre arkeologer kommer att jobba i 16 dagar och det krävs både grävmaskin och dumperlast­are. Länsstyrel­sen har satt kostnaden till exakt 873 459 kronor plus moms.

– Mycket pengar, men vi har godkänt kostnaden, säger kommunens mark- och exploateri­ngsstrateg Mikael Lennung.

Men ingen grävning kommer att ske förrän detaljplan­en är klar och har vunnit laga kraft.

– Jag blev lite förvånad över det. Så var det inte när vi höll på med Nyby industriom­råde, säger Lennung.

Bo Strömberg, antikvarie på länsstyrel­sen, förklarar att det i Mellby handlar om en undersökni­ng där fynd och lämningar inte ska finnas kvar i marken efteråt.

– Kulturmilj­ölagen är en bevarandel­ag. En fornlämnin­g ska inte tas bort i onödan, säger han.

– Det har hänt förr att fornlämnin­gar tagits bort i onödan när en detaljplan blivit överklagad eller upphävd, eller när bygget aldrig blivit av, fortsätter han.

Mikael Lennung säger att kommunen just nu tillsamman­s med en konsult jobbar på detaljer i planen som rör biotopskyd­d. Han tror att detaljplan­en för industriom­rådet kan antas i fullmäktig­e i augusti eller september.

Om planen inte ifrågasätt­s vinner den laga kraft tre veckor efter klubbslage­t. Då står länsstyrel­sen och arkeologer­na redo.

– Vi är beredda att skriva beslut om tillstånd när som helst när det blir laga kraft, säger Bo Strömberg.

Han räknar med att utgrävning­en totalt tar tre till fyra veckor och att den – beroende på om detaljplan­en överklagas eller inte – kan göras under sen höst eller tidig vår.

– Platsen är intressant. Under flygsanden fanns spår av årder (en primitiv plog) plöjda under bronsålder­n. Djupare ner fanns även stenålders­lämningar, och de har bevarats på ett bra sätt just genom översandni­ngsfenomen­et som finns där, säger Bo Strömberg.

 ?? Bild: Kulturmilj­ö Halland ?? Området ligger nära ödegården vid Tippvägen i Mellby. Arkeologer­na tittade under sandlagren i fjol och fann 3 000 år gammalt jordbruk. Det kostar kommunen närmare 900 000 kronor att få de på bilden rödmarkera­de ytorna utgrävda så att stora e-handelslag­er kan byggas utmed E 6.
Bild: Kulturmilj­ö Halland Området ligger nära ödegården vid Tippvägen i Mellby. Arkeologer­na tittade under sandlagren i fjol och fann 3 000 år gammalt jordbruk. Det kostar kommunen närmare 900 000 kronor att få de på bilden rödmarkera­de ytorna utgrävda så att stora e-handelslag­er kan byggas utmed E 6.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden