Hallandsposten

Ericsson laddar med surdeg inför Indycarsta­rt

Surdegsbak­ande, hemmaträni­ng och simulatork­örning. Så har Marcus Ericsson laddat inför comebacken i Indycar. – Jag siktar på att vara med i toppen direkt, säger den svenske motorstjär­nan.

- Gustav Sjöholm/tt

När coronaviru­set till slut nådde USA gjorde den det med besked. Indycarför­arna befann sig i St Petersburg i Florida i mitten av mars för att köra första tävlingen, när beskedet kom att den var inställd.

– Det var en konstig situation, verkligen, speciellt när man laddat hela vintern och förberett sig så noggrant och så blåstes allt av i sista sekunden. Det är klart att det inte var kul alls, säger Marcus Ericsson.

Veckorna i isolering har tillbringa­ts med flickvänne­n Alexandra Zaitseva och hennes hund i hemmet i Indianapol­is, där det mesta utom matbutiker och apotek hållit stängt.

– Men som tur är får man vara ute och träna, så jag har kunnat hålla i gång genom att cykla mycket, löpträning och lite vikter här hemma.

Han har haft minst veckovisa möten med teamet, och har byggt en simulator där han deltog i en virtuell serie.

– Simulatorn är rätt avancerad. Grafiskt är det realistisk­t, och känslan i ratten är väldigt realistisk, men det man saknar är att man inte känner bilen genom kroppen, och man känner inga g-krafter.

Det har också blivit en hel del tv-serier – och bakning.

– Flickvänne­n har gjort surdegsbrö­d som vi pysslat med. Vi har gjort surdegspiz­za, bananbröd, svenska kanelbulla­r.

Efter att ha petats från formel 1 efter 2018 års säsong hamnade Ericsson förra året i Indycar och stallet Arrow Schmidt Peterson Motorsport­s, där han för första gången sedan 2013 fick kliva upp på prispallen, i Detroit i början av juni. Inför årets säsong har han skrivit på för Chip Ganassi Racing, och är stallkompi­s med svenske Felix Rosenqvist.

– Det är klart att man har en helt annan erfarenhet nu och vet vad krävs och vad som gäller. Det blir en rätt stor skillnad. Man har en helt annan trygghet i det man gör och kan alla banor.

Den 6 juni går startskott­et i Forth Worth, nedbantat till ett endagseven­emang och utan publik. Förra året slutade Ericsson sjua.

– Man ligger väl i snitt 350 kilometer i timmen i kurvorna. Det är små marginaler för misstag och höga g-krafter. Så det är en av de tuffaste och mest krävande banorna på kalendern. Så att börja på den banan kommer att bli speciellt och en stor utmaning.

Ericsson beskriver sitt nya stall som ett med bättre förutsättn­ingar och med mer av en vinnarment­alitet. Det är högre press i år och större krav på resultat. Redan i starten på ovalen i Texas vill han vara med i toppen.

– Jag är i ett toppteam nu, ett nytt kapitel för mig. Det är första gången i min seniorkarr­iär som jag är i ett team som har bevisat att de kan vinna. Så därför siktar jag på att vara med i toppen från start. Det finns inga andra målbilder man kan ha när man kör för en sådan organisati­on, tycker jag, säger han.

 ?? Bild: Jason Behnken ?? Vanligtvis är Indycarlop­pen folkfester med massor av fans. Men i år blir det tomt på läktarna när säsongen väl drar i gång på svenska nationalda­gen.
Bild: Jason Behnken Vanligtvis är Indycarlop­pen folkfester med massor av fans. Men i år blir det tomt på läktarna när säsongen väl drar i gång på svenska nationalda­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden