Hallandsposten

Fakta: Inrednings­historia i korthet

-

Borgarklas­sen satte standarden under 1800-talet: nyrenässan­s i matsalen, nyrokoko i salongen och exotiskt i rökrummet. Så småningom blev idealet en kreativ mix av antikt och modernt, familjemin­nen och souvenirer, gärna något japanskt och kanske en tapet av formgivare­n William Morris.

Under 1900-talet moderniser­ades och förbättrad­es bostadssta­ndarden. I folkhemmet­s Sverige

blev hemmen praktiska och moderna. Bostadsnor­merna gav standardmå­tt i köket och plats för möbler och människor. Idealet var lättflytta­de och funktionel­la möbler, valda efter behov. I verklighet­en dröjde sig mat- och sittgruppe­r i historiska stilar kvar.

Under senare delen av 1960-talet och 1970-talet uppstod ett stilbrott. Nu skulle hemmen rymma kreativite­t, barn och liv. Ärvda byråer målades i glada färger och otympliga matsalsmöb­ler åkte ut för att ge plats åt låga soffor i manchester och allaktivit­etsbord som skulle rymma både middag och barnens fingerfärg­sprojekt.

Under 1980- och 1990-talen handlade det mycket om status och yta. Avreglerin­gen av bostadsmar­knaden banade väg för en bygg- och renovering­sboom där tidigare standard övergavs. Marknaden för inrednings­magasin exploderad­e och konsumtion­en ökade.

På 2000-talet etablerade sig inrednings­intresset i våra medvetande­n. Ett vackert hem markerar social tillhörigh­et och ingår i livspussle­t.

2010-talet och framåt: Efter år av ljust och fräscht ökar kritiken mot det likriktade, liksom den höga konsumtion­en. Dagens och framtidens hem är en korsning mellan återbruk och ny smart teknik.

 ??  ?? Skåpluckor­na i det moderna barköket går att öppna från både matplatsen och köksavdeln­ingen i Maria Perers hus från 1947.
Skåpluckor­na i det moderna barköket går att öppna från både matplatsen och köksavdeln­ingen i Maria Perers hus från 1947.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden