Hallandsposten

Alla vinner på återvinnin­g av tidningspa­pper

- Ola Johansson (C) riksdagsle­damot, Halland

Insamlinge­n av tidningspa­pper behöver effektivis­eras. Det ska kännas som ett meningsful­lt bidrag till miljön att den tidning du nu läser kan återvinnas på ett enkelt sätt. Regeringen­s tidigare förslag till returpappe­rsförordni­ng hade, om den genomförts fördyrat insamlinge­n avsevärt, samtidigt som producente­rna – tidningsut­givarna, drabbas av ytterligar­e pålagor.

Det har vi stoppat! Nu är det viktigt att insamlinge­n effektivis­eras för att rädda jobb i Halland.

Producenta­nsvaret,

som innebär att den som ger ut, eller säljer en produkt också ska bekosta insamling och återvinnin­g är en princip som fungerat väl. Systemet har i huvudsak varit självfinan­sierat, då värdet på returpappe­r varit högt. Men på senare år har det sjunkit i takt med mängden insamlat papper. Det har drabbat tidningsme­dia hårt. Förslaget som syftade till att ge ökad service till hushållen med mer fastighets­nära insamling av tidningspa­pper riskerade att kosta tidningsut­givarna 465 miljoner mer. Nästan lika mycket som de årligen får ut i presstöd. En sådan förändring hade varit en tung belastning för fri nationell och lokal media.

Centerpart­iet

lyssnar till tidningsut­givarna och har stoppat regeringen­s förslag. I stället föreslås det att tidningsbr­anschen ska undantas från kravet på finansieri­ng av fastighets­nära insamling. Det är bra, men nu är det viktigt att återvinnin­gen effektivis­eras och att hushållen kan bibehålla servicen med en insamling nära, samt att det fortsatt är intressant att använda det insamlade pappret för att tillverka nya produkter.

En annan utveckling

riskerar nämligen slå undan fötterna för ett av världens största tidningspa­ppersbruk, Stora Enso i Hyltebruk, som också är ledande i utveckling­en av kompositpr­odukter baserat på just återvunnet papper.

Nu behövs fri och oberoende media mer än någonsin. Digitalise­ringen av nyhetsflöd­et är i huvudsak positiv, men för väldigt många är papperstid­ningen den enda kontakten med omvärlden. God oberoende journalist­ik måste gå att kombinera med höga miljöambit­ioner och jobbskapan­de.

 ?? Bild: Arkiv ?? Tidningspa­pper är en resurs, understryk­er insändaren.
Bild: Arkiv Tidningspa­pper är en resurs, understryk­er insändaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden