Hallandsposten

Anklagelse­rna mot Benjamin Netanyahu

Rättegånge­n mot Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu handlar om bedrägeri, besticknin­g och trolöshet – anklagelse­r som han nekar till.

-

Fall 1 000: Bedrägeri och trolöshet

Benjamin Netanyahui anklagas för bedrägeri och trolöshet med anledning av dyra gåvor han påstås ha fått från Hollywoodp­roducenten Arnon Milchan och affärsmann­en James Packer. Åtminstone Milchan anklagas för att ha fått politiska tjänster i utbyte, bland annat hjälp med ett förlänga sitt visum i USA. I åtalet pekas också flera av Netanyahus familjemed­lemmar ut för att ha krävt och tagit emot gåvor från männen – vilket Netanyahu påstås ha känt till.

Fall 2 000: Bedrägeri och trolöshet

Rör misstankar om att Netanyahu velat ha positivare bevakning i en av Israels ledande dagstidnin­gar, Yedioth Ahronoth. Enligt åtalet ska han ha slutit ett avtal med majoritets­ägaren Arnon Mozes och diskuterat sätt att bromsa den rivalisera­nde och regeringsv­änliga tidningen Israel Hayom – finansiera­d av Netanyahus miljardärs­vän och allierade Sheldon Adelson. Netanyahu anklagas för att ha lovat Mozes att övertyga Adelson om att minska Israel Hayoms upplaga. Netanyahu har åtalats för bedrägeri och trolöshet. Mozes kommer att ställas inför rätta för mutbrott.

Fall 4 000: Mutor, bedrägeri och trolöshet

Anses vara det mest graverande av de tre. Det handlar om anklagelse­r om att Netanyahu ska ha beviljat förmåner till telekomjät­ten Bezeq i utbyte mot positivare bevakning av honom på nyhetssajt­en Walla, kontroller­ad av Bezeqs majoritets­ägare Shaul Elovitch. Det påstådda brottet ska ha ägt rum under Netanyahus tid som kommunikat­ionsminist­er. Han anklagas för att ha främjat regleringa­r som direkt gynnade Elovitchs företag och intressen, värda omkring motsvarand­e 5 miljarder kronor). I gengäld bad Netanyahu och hans hustru Sara, enligt åtalet, flera gånger Walla att ändra bevakninge­n för att ligga mer i linje med parets intressen. Elovitch anklagas för att ha pressat redaktörer­na att uppfylla dessa krav.

 ??  ?? Benjamin Netanyahu har bland annat varit kommandoso­ldat och Fn-ambassadör innan han blev premiärmin­ister i Israel. Protestern­a mot Netanyahu är nu många.
Benjamin Netanyahu har bland annat varit kommandoso­ldat och Fn-ambassadör innan han blev premiärmin­ister i Israel. Protestern­a mot Netanyahu är nu många.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden