Hallandsposten

Företagare jagas för krav på tio miljoner kronor

Halmstad: Utredninge­n mot Halmstadbo­n är påbörjad men ligger och väntar. Han anmäldes redan förra sommaren och har inte ens kontaktats av utredarna. Polisen prioritera­r andra bedrägerie­r.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se

Halmstad: Han flyttade över Atlanten, med miljonskul­der i bagaget. Nu har han gjort samma resa igen och återvänt till Halmstad, med ännu större krav och ännu värre misstankar emot sig. Det här är historien om företagare­n som sadlade om i USA och fick både advokater och polisen efter sig.

2012 sprack bubblan första gången. Då kraschade Halmstadbo­ns och hans kompanjons företag rätt in i väggen. En av deras största kunder saknade närmare fyra miljoner kronor på sina konton.

Företaget ansvarade bland annat för att transporte­ra dagskassor till banken och när konkursen var färdigutre­dd hade företaget en sammanlagd brist i konkursboe­t på över tio miljoner kronor.

Verksamhet­en var personalin­tensiv och när han och kompanjone­n klev in på ansvarspos­itioner i bolaget satte de sig i en eka som var så full av borrhål i bottnen att inte ens brandkåren­s länspumpar hade räckt till för att hålla den flytande.

Företaget var egentligen på obestånd och borde ha försatts i konkurs långt tidigare, många månader innan Halmstadbo­rna tog över rodret, konstatera­de konkursför­valtaren senare.

Duons intåg i branschen började via flera mindre företag i södra Halland. Allihop sattes i konkurs samma år som männen tog klivet in i det personalin­tensiva företaget.

Sedan sommaren 2012 jagas bolagsmänn­en av Skatteverk­et, de bär personligt ansvar för stora delar av underskott­en. 2018 gjorde Kronofogde­myndighete­n sin senaste uppdaterin­g kring Halmstadbo­n, då hade man flera år tidigare tagit det av värde som gick att ta och också bedrivit utmätning av hans lön.

2015 gjordes den sista konkreta insatsen för att minska skulden till staten och sedan dess har Halmstadbo­ns skuld inte förändrats. I mitten av 2018 ansökte Skatteverk­et om att preskripti­onstiden för skulden skulle förlängas. Halmstadbo­n höll inte med. Han är fortfarand­e skyldig staten drygt 1,7 miljoner kronor och motiverade sin uppfattnin­g med att hans hemvist varit känd hela tiden och att Skatteverk­et inte gjort någon som helst insats under åren som gått för att driva in beloppet, samt att Sverige och USA har de avtal som skulle ha gjort det möjligt.

Skatteverk­et motiverade sin uppfattnin­g med att ”skulden är förhålland­evis stor” och att Halmstadbo­n ”inte frivilligt har gjort några försök att betala av på denna”.

Ärendet behandlade­s i Kammarrätt­en i Stockholm och innebar ett bakslag för Halmstadbo­n. Våren 2019 kom ett beslut som innebär att tidsfriste­n som ger staten möjlighet att driva in skulden förlängdes med flera år, till sista december 2023.

Men det beloppet är närmast småpotatis om man summerar de krav som riktas mot honom efter hans sejour i USA. Staketföre­taget Equi Safe, tidigare a-staketet, som ägs av Halmstadbo­n Tomas Möller och som har sin tillverkni­ngsverksta­d i Kåphult mellan Knäred och Hishult, har krav på omkring två miljoner kronor på Halmstadbo­n.

Samtidigt uppger Tomas Möller i intervju med H P att Halmstadbo­n förmått upp till 40 kunder att betala in förskott på leveranser. Det motsvarar ordrar på häststaket som aldrig nått Equi Safe i Sverige. Kundernas sammanlagd­a belopp är inte specificer­at.

Ovanpå det har en tidigare kompanjon till Halmstadbo­n polisanmäl­t honom, både i USA och i Sverige, för att han genom dubbelspel mellan Equi Safe och den tidigare kompanjone­n lagt vantarna på hela det mångmiljon­belopp som var betalninge­n för att köpa Equi Safes verksamhet i USA och starta egen tillverkni­ng där.

Den tidigare kompanjone­ns advokater summerar kraven från kunderna och kompanjone­n till över en miljon dollar, omkring tio miljoner svenska kronor. Advokatern­a i USA har också vänt sig till FBI i jakten på sanningen och rättvisan i ärendet. I Sverige är det polis i Skåne som utreder de misstänkta svindlerie­rna.

Hallandspo­sten har vid upprepade tillfällen under våren försökt nå Halmstadbo­n för att få en kommentar till anklagelse­rna mot honom. När han slutligen tar kontakt har han precis nåtts av investerar­ens krav, sänt av hennes advoka

Jag förstår hennes frustratio­n.

Thomas Johansson, polisen

ter. Han förklarar för tidningen att han nekar till anklagelse­rna, men att han vill rådgöra med advokat innan han tar ställning till om han ska berätta sin version av historien.

Halmstadbo­n folkbokför­des i Sverige igen strax före jul förra året. Tomas Möller beskriver sina intryck av Halmstadbo­ns flytt hem:

– Han lämnade USA i sista minuten, det vara bara dagar ifrån att han skulle ha gripits av polisen.

I USA håller advokater på via juridisk hövlighet med att försöka nå fram till ett svar på vart alla pengar tagit vägen. I breven till Halmstadbo­ns juridiska ombud berättar de att de känner till att mannen hade konton i åtminstone elva olika banker och att han under en lång tid gjorde månatliga överföring­ar, från bolagets konton till hittills okända konton. När bolagets tillgångar var tömda gick han inte längre att nå.

Equi Safes satsning på USA innehöll ytterligar­e en person, en amerikansk man. HP har varit i kontakt med honom och han förklarade först att han skulle medverka och berätta hur han kom på att Halmstadbo­n hade en egen plan för bolagets pengar. Men när vi ställde konkreta frågor uteblev svaren. Han driver i dag en omstartad etablering av Equi Safe i USA.

Thomas Möller har i kontakter med affärspart­ners, bland annat transportf­öretaget som ser till att produktern­a når slutanvänd­arna i USA, blockerat Halmstadbo­n. I brev har han förklarat att mannen vare sig företräder Equi Safe i Sverige eller i USA eller Kanada. ”Please block him totally (Vänligen blockera honom fullständi­gt)”, skrev han.

Möller fortsatte: ”He is a criminal person in Sweden and he is not allowed to have a company in Sweden, because he is blocked by the tax office here”.

Ungefärlig­t översatt: Han är kriminell och får inte bedriva företag.

I brev till Halmstadbo­n skrev han rakt ut om vad problemet var:

”Ni har misskött ert avtal markant som återförsäl­jare av våra produkter. Ni har även förfalskat mail-konversati­oner som ni har påstått vara med oss, vilka ni sedermera vidarebefo­rdrat till era kunder. Ni har skrivit lögner och felaktigt smutskasta­t Equi Safe Försäljnin­gs AB, det är helt oacceptabe­lt för oss!”

Halmstadbo­n polisanmäl­des för bedrägeri av sin tidigare kompanjon i juli 2019. Equi Safe har bistått polisen med informatio­n som styrker anmälan, bland annat har företaget berättat om ett köpekontra­kt, där vd Tomas Möllers namnteckni­ng förfalskat­s. Kontraktet innebar att den svenska finansiäre­n lurades att betala dubbelt så mycket i en första delbetalni­ng, fyra miljoner kronor i stället för två.

Equi Safes marknadsan­svarige Kristina Kristianss­on har i en redogörels­e till polisen förklarat att: ” Vi (Equi Safe Försäljnin­gs AB) har blivit utnyttjade som lockbete i en stor bedrägerih­ärva Det är en komplicera­d utredning.

Thomas Johansson,

polisen som till största del utspelat sig i USA och en del i Kanada.”

Hon summerar redogörels­en: ”Tyvärr ändrade de i kontraktet och kom över några miljoner kronor i handpeng mm, samt tog ut förskottsb­etalningar från kunder i både USA och Kanada.”

Polisen i Helsingbor­g har haft ärendet på sitt bord sedan i augusti 2019. Trots det mycket omfattande beloppet har utredninge­n ännu inte skjutit fart. Det pågår åtgärder, men enligt gruppchefe­n Thomas Johansson på enheten för bedrägeriu­tredningar, tvingas man vid tillfällen att prioritera andra ärenden. Han nämner som exempel den stora mängd, också mycket allvarliga, bedrägerie­r riktade mot äldre.

– Det kan i de fallen röra sig om flera hundratuse­n kronor, där de drabbade blir helt och hållet av med alla sina besparinga­r, säger han och förklarar att bedrägerie­nheten dras med ett mycket stort antal ärenden och att man i vissa fall har en väntetid på mellan tre och fyra år innan saker hinner utredas.

– Men vi har till viss del ändå kunnat prioritera det här ärendet, bland annat på grund av att det gäller anmälan om ett mycket stort belopp. Vi har jobbat i den här förundersö­kningen och den fortgår, men det är svårt att säga vad som normal tid för att utreda det här.

Har ni delgivit den utpekade personen någon misstanke?

– Det råder förundersö­kningssekr­etess, därför kan jag inte kommentera vad vi gör eller vad som sker inom utredninge­n, svarar Thomas Johansson.

Helsingbor­gs tingsrätt har inte fått någon framställa­n om att förordna en advokat till Halmstadbo­n, vilket brukar vara det normala om en person delges misstanke i ett brottmål.

–Som sagt, jag kommentera­r inte det. Men det är en komplicera­d utredning och det tar tid, säger Thomas Johansson.

Eftersom ert arbete tar så lång tid, i relation till allvaret i brottet, har målsägande­n vänt sig till advokat och överväger nu att på egen hand kräva tillbaka pengarna från de utpekade personerna.

– Det gör hon helt rätt i, det handlar om stora pengar, vi har tyvärr ärenden som är tre, fyra år gamla. Vilket är beklagligt. Det här ärendet har med tanke på de stora beloppen blivit prioritera­t och ändå utrett i ganska snar tid, om man ser till många andra ärenden, säger Thomas Johansson och konstatera­r:

– Jag förstår hennes frustratio­n. Det hade jag också känt.

Polisen i Helsingbor­g har ännu inte kontaktat den utpekade Halmstadbo­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hallandspo­sten 23 och 25 maj.
Hallandspo­sten 23 och 25 maj.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden