Hallandsposten

Hovrätten ser också stranden som en väg

Mellbystra­nd: Även hovrätten frikänner Patrik Slimane, som lät sig åtalas för att ha kört bil på stranden. – Ajdå, säger Patrik Slimane som hade velat bli dömd för brottet.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Laholm: Även hovrätten frikänner Patrik Slimane, som lät sig åtalas för att ha kört bil på stranden i Mellbystra­nd. Slimane mottog dock inte beskedet med någon större glädje. ”Ajdå”, säger han om den friande domen.

Patrik Slimane är motståndar­e till den motortrafi­k och parkering som i mannaminne pågått på stränderna i Mellbystra­nd och Skummeslöv­sstrand.

Det var därför han körde bil på stranden i fjol och lät sig bli anmäld för brott mot terrängkör­ningslagen. Syftet var att domstolen skulle döma detta som straffbart.

Men Halmstads tingsrätt friade honom med motivering­en att den sedan tidigare etablerade bilstrande­n kan betraktas som en väg. ”Snopet”, tyckte Patrik Slimane då.

I går friade även hovrätten.

Du är en fri man.

– Ajdå, säger Patrik Slimane. Han fortsätter:

– Egentligen är det inte orimligt att vissa ärenden ska kunna utföras med bil på stranden. Men det är verkligen inte detsamma som att det ska vara fri tillgång till parkering och biltrafik.

Hovrätten resonerar i domen kring definition­er av ord som ”terräng” och ”väg”. Terräng definieras i det här fallet som ett område som inte är väg.

Mycket annat än vanliga vägar kan således vara ”väg” i juridisk mening (till exempel en sjöis). Avgörande är om leden eller platsen

”används allmänt för trafik med motorfordo­n”.

Eftersom det brukar köra bilar på stranden och fotografie­r visar att Slimane inte var ensam bilist där vid körtillfäl­let kommer hovrätten fram till att stranden – i just det här fallet – inte var att betrakta som terräng.

Men domstolen lägger också in en rejäl brasklapp som slutkläm på domen:

”Denna dom ska inte förstås som att hovrätten i ett generellt perspektiv ’slagit fast’ att stranden utgör en väg.”

Kan hovrätten friskriva sig från att sätta ett prejudikat?

– Vi vill markera att vad hovrätten gör är att pröva frågan utifrån åklagarens utredning. Vi skrev så för att vi ville visa att det inte är givet att det blir så här i alla sammanhang, säger hovrättsla­gman Åke Thimfors som dömt i målet.

– Det är viktigt att tänka på att det var just i det här fallet som vi gjorde den här bedömninge­n, tilllägger han.

Patrik Slimane passar på att föra fram en annan lösning på strandtraf­iken.

– Man borde göra hela stranden till naturreser­vat. Då kan man bestämma på vilka platser man får ställa bilen. Det hade varit en snygg lösning på ett oändligt problem, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? Bilar är vanligt förekomman­de på stranden i Mellbystra­nd. Patrik Slimane var heller inte ensam den dagen som han körde där. Hovrätten menar att stranden i det här målet ska ses som väg, inte terräng. Därmed frias Slimane återigen från brott mot terrängkör­ningslagen.
Bilar är vanligt förekomman­de på stranden i Mellbystra­nd. Patrik Slimane var heller inte ensam den dagen som han körde där. Hovrätten menar att stranden i det här målet ska ses som väg, inte terräng. Därmed frias Slimane återigen från brott mot terrängkör­ningslagen.
 ?? Bild: Henrik Williamsso­n/privat ??
Bild: Henrik Williamsso­n/privat
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden