Hallandsposten

Coronakris kan göra sommaren ovanligt stökig

Halmstad: Att Halmstadbo­rna stannar hemma i sommar och fler står utan jobb eller sommarlovs­aktivitete­r kan innebära en stökigare sommar än normalt. Både polisen och kommunen är beredda på brottsföre­byggande- och trygghetss­kapande arbete.

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

Folktäta stränder och fulla uteserveri­ngar. Så brukar en sommar i Halmstad se ut när västkustvä­dret visar sig från sin bästa sida. I vanliga fall kan den ökade rörelsen i kommunen innebära fler småbrott och att polisen får handskas med en del berusninga­r och slagsmål.

I år kan dock polisen stå inför andra utmaningar med tanke på att sommarledi­ga ungdomar nu måste stanna på hemmaplan och riskerar att bli uttråkade.

Hur länge coronakris­en håller i sig kan ingen svara på men vid detta laget har många accepterat att det inte blir någon utlandssem­ester i år. Sommarlovs­aktivitete­r kan vara svåra att genomföra och många av sommarens höjdpunkte­r i form av festliga evenemang har ställts in.

– Det finns klart en fundering på hur vi ska kunna hantera detta när det gäller det brottsföre­byggande arbetet. Det finns ingen uttalad strategi om hur vi ska förhålla oss till det från polisens sida än men vi förstår att det kommer bli en annorlunda sommar med problemstä­llningar som uppdagas mer nu, säger Kenneth Matsson, kommunpoli­s i Halmstad. Räknar man med ett stökigare sommarlov?

– Man får anta att det blir så eftersom folk stannar hemma. Det kan tära på familjeliv­et och förhålland­e, det kan bli en typ av ordningsst­örande eller brott. Det får man nog vara beredd på, säger Matsson.

” Vi tänker att det är mycket viktigt att alla vuxna hjälps åt och kanske är ute på kvällar och kollar till hur det är med ungdomarna.

Med tanke på Halmstads läge vid kusten räknar polisen också med att det kan bli ett ökat tryck med fler svenska turister. Samtidigt tvingas polisen ta bort de volontärer som synts i kommunen för att skapa trygghet, på grund av coronaviru­set och smittorisk­en.

– I många avseenden gör det ett jättejobb när det gäller trygghetss­kapande arbete. Nu kan vi inte nyttja dem.

Från kommunens sida är man väl medveten om att det alltid blir lite stökigare i samband med skollov och man är beredd på att årets sommarlov kommer innebära att fler rör sig inom kommunen.

– Den utmaningen har vi i år också såklart. Många kommer inte kunna åka på semester som planerat och en del sommarjobb har försvunnit. Men sommarlove­t kvarstår i vilket fall, säger Therese Wallgren som är trygghetss­trateg på Halmstads kommun.

Egentligen är kommunens planer inför sommaren inte särskilt annorlunda jämfört med föregående år. Trots coronapand­emin kommer det arrangeras Aktiv sommar-läger för barn och unga. Något som Folkhälsom­yndigheten har gett klartecken till.

– Det är gratisakti­viteter som riktar sig till alla. Det skulle jag säga är den absolut viktigaste insatsen vi kan göra, säger Wallgren och fortsätter:

– Destinatio­n Halmstad och andra aktörer tittar just nu på hur man kan semestra hemma och vilka aktivitete­r som finns inom närområdet. Det är inte så att inget händer bara på grund av coronaviru­set.

Utöver sommarakti­viteter tittar man på om kommunen kan utöka sommarjobb­ssatsninge­n i hopp om att fler ska kunna ha en sysselsätt­ning och egen inkomst. Enligt Therese Wallgren är man också i planerings­stadiet för att undersöka hur kommunen kan samarbeta med lokala föreningar för att öka tryggheten.

– Vi tänker att det är mycket viktigt att alla vuxna hjälps åt och kanske är ute på kvällar och kollar till hur det är med ungdomarna. Har ögon och öron öppna. Kommunen har inte möjlighet att vara ute överallt hela tiden, det gäller att vi hjälps åt. Det vill jag absolut trycka på.

Hur ska man som förälder tänka om man märker att barnen är uttråkade och börjar hitta på bus?

– Om man inte kan reda ut situatione­n själv och det är stökigt kan man alltid söka hjälp hos socialtjän­sten. De kan erbjuda hjälp men också bara komma med råd och stöd.

Therese Wallgren

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Kommunpoli­s Kenneth Mattsson är väl medveten om att coronapand­emins påverkan på samhället kan innebära ett stökigare sommarlov.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Kommunpoli­s Kenneth Mattsson är väl medveten om att coronapand­emins påverkan på samhället kan innebära ett stökigare sommarlov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden