Hallandsposten

Mattias Karlsson: De verkliga offren, kvinnorna som säljer sex, ofta mot sin vilja, blir osynliggjo­rda.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 26/5. Så har det då hänt igen, en känd person har blivit avslöjad i samband med sexköp. Det handlar om en högt uppsatt politiker, moderaten Hans Forsberg, kommunstyr­elsens ordförande i Kungsbacka. I lördags blev han kontroller­ad av polisen i ett tillslag mot en lägenhetsb­ordell i Örgryte. Hans Forsberg polisanmäl­des för köp av sexuella tjänster och under helgen erkände han och accepterad­e ett strafförel­äggande.

Reaktionen från partiet kom tämligen omedelbart i form av ett pressmedde­lande där det meddelades att Forsberg avgår från alla sina uppdrag.

”Det som han har gjort är oacceptabe­lt”, skriver Mikaela Waltersson, förbundsor­dförande för Hallandsmo­deraterna.

” Det är självklart att en person som köpt sex inte kan ha kvar sina politiska uppdrag.

Hon tillägger också att det ”en personlig tragedi för en partikolle­ga och vän”. Men det är inte ”personlig tragedi” i första hand för Hans Forsberg, utan för kvinnan han köpte sex av.

Det är självklart att en person som köpt sex inte kan ha kvar sina politiska uppdrag. Om Hans Forsberg inte hade blivit ertappad hade han alltså i dag suttit kvar som kommunstyr­elsens ordförande i Kungsbacka. Det är den logiken som tydligen gäller för vissa människor. En sådan person kan man inte ha förtroende för.

Vad som är också är allvarligt är att det är mannen som gjort den olagliga handlingen, köpt sex, som hamnar i fokus. Ett liknande mönster förekom när kändisen Paolo Roberto blev tagen för sexköp för drygt en vecka sedan i Stockholm. Även då hamnade kvinnan han köpt sex av i bakgrunden medan Roberto blev intervjuad i tevesoffan.

Mönstret upprepar sig. Inte bara att män åker dit för att sexköp. De verkliga offren, kvinnorna som säljer sex, ofta mot sin vilja, blir osynliggjo­rda. För att bekämpa sexhandeln måste denna onda cirkel brytas, och här har alla ett ansvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden