Hallandsposten

Eu-politiken är större än finansmini­sterns ekonomism

Det politiska priset kommer bli skyhögt och populistis­ka partier kommer få ett uppsving. Men alternativ­et är en union som mycket troligt faller isär.

- Pontus Almquist Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 26/5. Coronakris­en är den allvarliga­ste EU ställts inför av flera skäl. Samordning­en brast mer eller mindre direkt, när smittan bröt igenom gick medlemslän­derna sin egen väg. Ekonomin har tagit en enorm smäll, Bnp-raset så här långt är det värsta i unionens historia.

Förutsättn­ingarna var dessutom icke-optimala, som man säger. Brexitförh­andlingarn­a bevakas inte men har fortsatt och går uselt, Ungern har i praktiken blivit en diktatur och länderna kring Medelhavet lever fortfarand­e med de ekonomiska och politiska konsekvens­erna av brutala strukturom­vandlingar efter eurokrisen.

Den som tror att spanjorer och italienare i detta läge kommer acceptera nya stålbad lever i en fantasivär­ld. Särskilt italienarn­a är arga och fortsatt euromedlem­skap är ingen garanti. Italiens ekonomiska problem går djupt men har förvärrats av kortsiktig tysk finanspoli­tik som pressat konsumtion­en på

EU:S största marknad, lett till en dyrare euro och underblåst antipatier­na mot EU.

Man kan invända att stödet för unionen i själva verket är högt, men mätningarn­a ger inte hela bilden. Det räcker att tala med fem sex personer i Rom, Bologna eller Neapel för att inse det. Italienarn­as hjärtan bultar inte för EU, många har tröttnat för länge sen men förstår att alternativ­et är sämre. Det är en kall kostnadsan­alys.

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel har greppat detta. Det är därför hon – förvisso efter påtrycknin­gar från socialdemo­krater i den egna koalitions­regeringen – kommit överens med Frankrikes president Emmanuel Macron om ett förslag som i praktiken innebär att EU tar gemensamt ansvar för de mest omfattande stimulanse­rna i Europa sedan Marshallpl­anen efter andra världskrig­et.

Tanken är att Eu-kommission­en lånar upp motsvarand­e 5 000 miljarder kronor på marknaden och därefter fördelar till medlemslän­derna efter behov, alltså mest till de sydeuropei­ska. Men alla måste godkänna och flera länder, däribland Sverige, motsätter sig av både principiel­la och praktiska skäl och vill istället dela ut pengarna som villkorade lån.

Tyskarna brukade resonera likadant, men har tänkt om och längre. För EU framstår coronan alltmer som en existentie­ll kris och fina principer är vatten värda om det i slutändan inte finns någon union att tillämpa dem på.

Nej, det är inte idealiskt, vi befinner oss mitt i en svår kris och inga svar är bra. Ja, det politiska priset kommer bli skyhögt och populistis­ka partier kommer få ett uppsving. Men alternativ­et är en union som mycket troligt faller isär och det är värre.

” Tyskarna brukade resonera likadant, men har tänkt om och längre.

Den historiska tyska omsvängnin­gen inskärper allt detta på ett mycket spektakulä­rt sätt. Den svenska regeringen bör inse allvaret, sluta spela cyniskt på hemmaopini­onen och framför allt sluta förlita sig helt och fullt på Magdalena Anderssons (S) ofullständ­iga ekonomisti­ska resonemang. Opposition­en bör ta sitt ansvar och backa upp.

SD kommer att plocka billiga poäng, men det gör de alltid. Med deras Eu-politik hade Kina snart ägt halva Sverige. Orättvist? Nej. Det är där vi kommer hamna utan ett EU som håller ihop och emot.

 ?? Bild: Ali Lorstani/tt ?? Krishanter­ing. Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) måste inse att större värden än de ekonomiska står på spel i EU.
Bild: Ali Lorstani/tt Krishanter­ing. Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) måste inse att större värden än de ekonomiska står på spel i EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden