Hallandsposten

Laholm rasar från toppen till botten i miljörankn­ing

Laholm: Laholms kommun får i år en bottennote­ring som miljökommu­n. Ett skäl är att enkäten inte kom fram i tid. – Men vi hade tappat ändå, säger Marie Gunnarsson, miljöstrat­eg.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Plats 225 av Sveriges 290 kommuner är Laholms sämsta placering sedan Sveriges bästa miljökommu­n lanserades 2009. Förra året firade kommunen en betydligt hedersamma­re 41:e plats på listan.

Från näst främst till sämst i Halland på ett år. Vad har hänt?

– Vi fick inte enkäten, så vi kunde inte svara, säger kommunchef­en Anders Einarsson.

”Inte alls roligt” tycker han om skamplatse­n i miljöligan, men hänvisar till chefen för strategien­heten Fredrik Nilsson för detaljer om vad som gick snett.

– Enkäten eftersökte­s i våra digitala system av it-enheten, men vi hade inte fått den. Till sist fick vi den på mejl, men då var det så kort om tid att vi avstod från att svara. Det blir felaktigt om vi skulle spåna ihop några snabba svar på komplicera­de frågor, säger Fredrik Nilsson.

Han hänvisar vidare till miljöstrat­egen Marie Gunnarsson.

– Vi fick inte enkäten förrän vi själva frågade efter den. Då fick vi tre dagar på oss att svara, efter att de redan hade stängt. Vi gjorde bedömninge­n att inte svara gör ingen skillnad rent miljömässi­gt, det är bara rankningen som påverkas, säger Marie Gunnarsson.

Miljöstrat­egen tror att Laholm hade tappat ändå, men inte lika mycket.

– De ställer andra krav i år. Man ska ha regelbunde­n uppföljnin­g och det har vi inte ännu på vissa saker. Ett skäl att vi steg förra året var att vi hade ny miljöpolic­y, ny inköps- och upphandlin­gspolicy och ny avfallspla­n. De är inte helt implemente­rade ännu och har inte regelbunde­n uppföljnin­g, säger hon.

Kommer Laholm att studsa tillbaka om ni får enkäten i tid nästa år?

– Studsa kanske är lite mycket sagt, men successivt ta oss uppåt igen, eftersom vi har påbörjat att arbeta mer med till exempel Agenda 2030. Min bedömning är att det är en bra bit kvar. Det viktiga är resultaten rent miljömässi­gt och hållbarhet­smässigt, sedan är rankningen en del i det.

Laholms kommun har satt upp ett par tuffa miljömål: Noll nettoutslä­pp i kommunen till 2045. Hållbar utveckling ska genomsyra all styrning och ledning.

– Som miljöstrat­eg kan man ha funderinga­r på vilka prioriteri­ngar som görs. Politiska mål är viktigt men ännu viktigare är att vi vidtar åtgärder som tar oss i den riktningen, säger Marie Gunnarsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden