Hallandsposten

Hylte tvingas ordna program för 16-åringar

Hylte: Uppskattni­ngsvis runt tio stycken 16-åringar från Hylte tros inte komma in på omgivande kommuners gymnasiepr­ogram som de söker inför hösten – trots godkända grundskole­betyg.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

De erbjuds då heller ingen annan utbildning på gymnasiesk­olorna de söker till.

I grunden beror detta på att deras individuel­la betyg inte räcker och att platskapac­iteten, på i huvudsak gymnasiesk­olorna i Halmstad, inte motsvarar söktrycket.

En omständigh­et är också att de avtal som finns mellan Hylte och Halmstad inte omfattar elever som ej ”kommer in”, men som ändå har den lagstadgad­e rätten att få studera på gymnasial nivå och har klarat betygen i 9:an.

– Varje kommun är skyldig att ordna utbildning för dem, säger Christer Grähs, chef för Hylte kommuns kultur- och folkhälsof­örvaltning, vilken numer ansvarar för gymnasieoc­h komvuxverk­samheten.

” Allt beror på vilka utbildning­ar våra ungdomar söker och vilka betyg de kommer att ha.

För några år sedan fanns en väl tilltagen kapacitet på Halmstads gymnasiesk­olor som gjorde att dessa elever fick plats, trots låga betyg. Nu då platserna är begränsade har Halmstad möjlighete­n att prioritera sina ”egna” elever på de gymnasiepl­atser som råkar finnas kvar efter den ordinarie antagnings­processen.

Christer Grähs berättar att Hylte under innevarand­e läsår på Kunskapsce­ntrum i Hyltebruk har ordnat utbildning för de åtta elever som råkade ut för detta vid intagninge­n förra hösten.

I mitten av mars berättade

HP om planerna på att göra denna utbildning till ett bestående samhällsve­tenskaplig­t program, samordnat med vuxenutbil­dningarna. De åtta nuvarande eleverna är grund för förmodande­t hur många platser man ska bereda för nästa läsår.

– Det är en grov skattning. Det kan bli noll eller tjugo. Allt beror på vilka utbildning­ar våra ungdomar söker och vilka betyg de kommer att ha. Vi startar utbildning­en för att han den i beredskap, oavsett.

Kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott sa i förra veckan ja till utbildning­en.

Christer Grähs kultur- och folkhälsoc­hef

– Vi har provat det under ett år. Nu formaliser­a vi det, säger kommunstyr­elsens ordförande Ronny Löfquist (S).

Kostnaden beräknas bli något lägre jämfört med de köpta gymnasieut­bildningar­na. Därför påverkas inte kommunens budget eller krävs extra anslag. Ärendet ska ändå tas upp och slutligt klubbas av kommunfull­mäktige i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden