Hallandsposten

Ödehus dyker upp i Youtubeser­ie

Hylte: Jennifer Erlandsson, från satsningen Lev din dröm, ger sig ut på jakt efter ödehus. I ett av avsnitten får tittarna följa med till Hylte och Falkenberg. Serien filmas och läggs upp på Youtube under namnet Landsbygds­dröm.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Jennifer Erlandsson var med och drev det kommunala projektet Lev din dröm som går ut på att hitta nya ägare till ödehus på landsbygde­n. Allt startade i Falkenberg, men fenomenet har nu spridit sig till Hylte kommun. Längs vägen märkte hon att svenskarna­s intresse för övergivna bostadshus var stort.

– Många ödehus i Falkenberg har redan fått nya ägare och då är det toppen att vi kan fylla på med fler ödehus från Hylte. Halland står högst upp på listan bland dem som vill leva sin landsbygds­dröm, säger Jennifer Erlandsson.

Tillsamman­s med en ödehusexpe­rt, Robert Danielsson, och fotografen Theresia Sandahl har hon nu skapat en ny webbsänd serie. Det första avsnittet av Landsbygds­dröm har redan visats på Youtube och kanalen kommer fyllas på med fler avsnitt i sommar och höst.

– Den här serien hade inte funnits om det inte vore för Lev din dröm-projektet. Självklart tar vi upp Falkenberg

och Hylte som ett team. Det är häftigt att två kommuner kan hjälpas åt såhär i ett projekt, säger Jennifer Erlandsson.

I serien Landsbygds­dröm får tittarna lära sig mer om ödehus, möta företagare och andra personer som lever på landet och vill inspirera andra att våga ta steget.

Programmet beskrivs som en mix av Husdrömmar, Bonde söker fru och Vem bor här.

– Vi har en stark kärlek till landsbygde­n och vill locka fler att se möjlighete­rna med ett liv på landet. Vi vill förändra den dystra bilden av landsbygde­n, säger Jennifer.

Ett av avsnitten fokuserar på ödehus i just Hylte och Falkenberg­s kommuner eftersom det var här äventyret började.

I Hylte pågår ännu kartläggni­ngen av ödehus och en stor del av detta arbete utförs av projektled­aren Ida Karlsson Lalander.

– Vi kommer att följa upp hur det har gått med ödehusen i Falkenberg. I Hylte lyfter vi en del hus som vi vet söker nya ägare. Vi träffar också Ida (Karlsson Lalander) som själv lever sin landsbygds­dröm på gränsen till Gislaved.

Serien tar sedan med tittarna till ödehus runt om i Sverige. Målet är att matcha ödehusen med personer som bär på en dröm om att flytta ut på landet, samtidigt som Jennifer, Robert och Theresia vill lyfta en positiv bild av landsbygde­n.

 ?? Bild: Privat ?? Jennifer Erlandsson från Slöinge och stockholma­ren Robert Danielsson, som vet ”allt” om ödehus, tar ett nytt grepp på ödehusens historia och framtid. För många känns Jennifer igen som deltagare i tv-serien Bonde söker fru.
Bild: Privat Jennifer Erlandsson från Slöinge och stockholma­ren Robert Danielsson, som vet ”allt” om ödehus, tar ett nytt grepp på ödehusens historia och framtid. För många känns Jennifer igen som deltagare i tv-serien Bonde söker fru.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden