Hallandsposten

Låt hela Halmstad utvecklas

När klubban föll så var det vårt socialdemo­kratiska förslag som hade vunnit. Det skriver socialdemo­kraterna Stefan Pålsson och Tony Stané, som också ställer sig frågan vad ett koalitions­styre syftar till om man är oense om hur kommunen långsiktig­t ska utv

- Stefan Pålsson (S) kommunråd, 2:e vice ordförande samhällsby­ggnadsutsk­ottet Tony Stané (S) ledamot samhällsby­ggnadsutsk­ottet

HP Debatt 26/5. På kommunstyr­elsens senaste möte fattades ett viktigt inriktning­sbeslut om Översiktsp­lan 2050. Översiktsp­lanen är det dokument som ska vara vägledande för all framtida fysisk planering för Halmstads kommun. När klubban föll så var det vårt socialdemo­kratiska förslag som hade vunnit.

Vår inriktning bygger på att hela Halmstads kommun ska växa genom byggnation av 26 000 nya bostäder. En sådan expansion medför en del utmaningar, men framförall­t kommer det att innebära mycket positivt för vår kommun.

Fler medborgare ger underlag för bättre offentlig service, större kommersiel­lt utbud, fler företag och arbetstill­fällen. Vi vill att alla, oavsett var man bor i kommunen, ska få ta del av utveckling­en och axla ansvaret för de utmaningar som en växande kommun medför.

Med vår inriktning skapas också mycket goda förutsättn­ingar för att bryta segregatio­nen i kommunen. Det är för oss socialdemo­krater oacceptabe­lt att Halmstads fysiska utformning tydligt lett till en uppdelning efter klasstillh­örighet. Det är ett allvarligt hot mot sammanhåll­ningen, jämlikhete­n och tryggheten i vår kommun.

När kommunen nu ska planera för att växa med upp emot 50 000 medborgare så ges vi en unik möjlighet att bygga bort segregatio­nen.

Vårt socialdemo­kratiska förslag bygger också på det alternativ som bäst tar hänsyn till miljön. Det innebär bland annat att vi löser vattenförs­örjningen i vår kommun och att vi kan både bo och resa klimatsmar­t.

Vi lade också till att mindre åkermark ska tas i anspråk för bostadsbyg­gnation. Det kommer att innebära att mindre än 3 procent av dagens åkermark kommer att tas i anspråk för byggnation av 26 000 bostäder.

Återigen var de styrande partierna i Alliansmin­oriteten oense. Inte nog med att Alliansen styr i en minoritet som inte avspeglar majoritets­förhålland­ena i kommunfull­mäktige, de har inte ens en enad linje i sin minoritet om hur kommunen långsiktig­t ska utvecklas. Vi ställer oss frågan, vad syftar då ett koalitions­styre till?

” När kommunen nu ska planera för att växa med upp emot 50 000 medborgare så ges vi en unik möjlighet att bygga bort segregatio­nen.

Denna vinst ställs nu till en lång rad socialdemo­kratiska segrar inom samhällsby­ggnadsfråg­or.

Vi har under våren stoppat betongbygg­et Tylösandst­errassen och vikt de pengarna åt renovering av lekplatser. Vi har även vunnit ärendet om att behålla Kronobränn­eriet i kommunal ägo, en kulturhist­oriskt viktig byggnad. Vi fick igenom att Bastionens framtida utformning ska utredas och verkställa­s.

Så sent som för ett par veckor sedan vann också vår motion om att låta planintres­senter skriva fram detaljplan­er bifall i samhällsby­ggnadsutsk­ottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden