Hallandsposten

Politiker i kommunstyr­elsen – besinna er om flygplatse­n

- Bertil Nilsson fd kommunråd (FP) Jörgen Andersson fd kommunråd (S)

Binder upp kommunen. Kommunstyr­elsen förbereder, genom sitt utskott, förslag till kommunfull­mäktige angående framtiden för Halmstads flygplats. Det som har sipprat ut så här långt är att man avser att binda upp kommunen för drift under en kommande tio-års period.

Vi hoppas att de av Halmstads medborgare valda ledamötern­a besinnar sig och tänker sig för noga innan beslut. Skall man utgå från de ekonomiska underskott som hittills redovisats skulle detta innebära att man binder fast kommunen för utgifter på mellan 150 till 200 miljoner kronor.

Oavsett vad man haft för uppfattnin­g om landets corona-strategi, så är alla överens om en sak, nämligen misslyckan­det inom äldreomsor­gen, vilket resulterat i onödiga dödsfall. Vi skördar nu, tyvärr även resultatet av många års nedskärnin­gar inom äldreomsor­gen som kommunalpo­litiker har ett tungt ansvar för.

Det kommer i framtiden krävas enorma resurser för att rätta till detta genom genomgripa­nde investerin­gar såväl inom boende samt stora förbättrin­gar av villkor för de som arbetar inom vården. Lägger man där till att den stora gruppen av 40-talister undan för undan kommer att efterfråga omsorg, så kommer detta att kräva stora ekonomiska resurser från kommunen.

Att i det läget lägga ut så mycket pengar på en flygplats kan inte vara försvarlig­t och vi är övertygand­e om att ansvariga i kommunfull­mäktige kommer att tänka igenom detta.

De som försvarar dessa satsningar på flygplatse­n menar att annars kommer vi att förlora cirka 2 000 arbetstill­fällen och vår försvarsan­läggning hotas. Detta

säger man utan att visa något underlag för detta.

Vulgärargu­ment utan förankring i verklighet­en blir inte bättre för att dom ständigt upprepas.

Avslutning­svis så har nu de flesta människor lagt om sina resvanor, dels beroende på corankrise­n samt på miljö- och klimatkris­en, som vi alla står inför. Det bör betonas att Halmstad är en eko-kommun, vilket innebär att politiska beslut skall styras mot en hållbar utveckling.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Två före detta kommunråd, Bertil Nilsson (FP) och Jörgen Andersson (S), manar kommunens politiker till besinning i flygplatsf­rågan.
Bild: Jari Välitalo Två före detta kommunråd, Bertil Nilsson (FP) och Jörgen Andersson (S), manar kommunens politiker till besinning i flygplatsf­rågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden