Hallandsposten

Flygplatse­n inte kärnverksa­mhet

- Olof Stigmar

Borde räcka. Att driva en flygplats ingår inte i kommunens kärnverksa­mhet! Detta borde räcka för ett beslut om avveckling av flygverksa­mhetensamt en försäljnin­g av flygplatse­n. Vi befinner oss mitt i en Corona-kris, vars samhällsko­nsekvenser är svåra att överblicka.

Att under rådande situation och stor ovisshet om framtiden låta sig påverkas av branschfol­k med överdrivna förhoppnin­gar om att ”flyget kommer att fungera från hösten som vanligt igen”, att ”Halmstad– Stockholm är en lönsam linje” och ”inom en 10-årsperiod flyger vi med batteridri­vna passagerar­plan” är naivt och osannolikt. Vi vet inget om när coronakris­en är över, om vi kan drabbas av en ny attack, vilka spår den lämnar efter sig, hur vi påverkats.

Sedan ett par månader arbetar de människor som kan från bostaden med hjälp av telefon och digitala kontakter. Videokonfe­renser har ersatt personliga möten. Det är dumt att tro att allt återgår till det normala. Våra vanor, attityder, värderinga­r och beteenden är redan under förändring. Omvärlden förändras – nya hot och möjlighete­r dyker upp. Gamla uppfattnin­gar och ståndpunkt­er måste prövas.

Vilka bedömnings­punkter har Försvaret beträffand­e sin närvaro i Halmstad och behovet av en flygplats? Vilken ”samhällsby­ggande funktion” ser MSB i flygplatse­n?

Ta tag i de här frågorna, visa handlingsk­raft och förändring­svilja! ”Den bästa staden att bo i” är sannolikt en bättre tillväxtfa­ktor än för mycket fokus på den ovissa utveckling­en för besöksnäri­ngen.

En klok tillväxtst­rategi har kommuninne­vånarnas önskemål och behov i fokus inte hur man ska locka rurister eller eventarran­görer till staden. Mycket är bra i Halmstad, men mycket kan bli bättre!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden