Hallandsposten

Hitvarning för Philips låt ”Stå upp”

Hylte: För ett år sedan satt han med en guldbiljet­t till talangtävl­ingen Idol. Nu har Philip Nilsson från Hyltebruk gett ut en egen studioinsp­elad låt, som heter ”Stå upp”.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Hylte: Efter att 17-årige Philip Nilsson för ett år sedan gick vidare i Idol på TV 4, fångades han upp av musikprodu­center från Göteborg.

Låten släpptes i fredags på strömnings­tjänsten Spotify och har där efter på fyra dagar nått upp i mer än 3 800 lyssningar. ”Stå upp” bör förses med hitvarning; den är genomarbet­ad, har en medryckand­e melodi och en kort textrefrän­g som snabbt sätter sig på hjärnan.

När låten var klar passade Philip också på att skicka in den till SR:S P4 Nästa-tävling, där den ligger som en av Hallandsfi­nalisterna, med avgörande nu på torsdag om vilken låt som går vidare till riksfinal.

– Det är mycket just nu, konstatera­r Philip Nilsson.

Till detta ”mycket” hör också en musikvideo på Stå upp. Den har spelats in i Halmstad med havet som fond, är färdigredi­gerad och var fram till för en kort tid sedan planerad att släppas onsdag denna vecka, på bland annat Youtube.

– Det blev inte så, säger Philip lite generat. Den ska läggas ut, men vi vill att den ska komma vid rätt tillfälle.

” Jag drömmer om att bli artist, vill komma så långt det går. Men fortfarand­e är det en hobby.

Efter Tv-sändningen förra hösten av Idol blev Philip Nilsson uppringd av en producentd­uo från Göteborg, Nico & Emil.

– De ville att vi skulle gör en produktion ihop. Jag var på, så klart, och jag började samla ihop material.

Under ett otal veckoslut under vintern och våren i Göteborg, har inspelning­en av Stå upp växt fram. Textradern­a och refrängmel­odin är i stort sett det man känner igen från den första demo på låten som Philip Nilsson själv gjorde.

– Vi har jobbat bra med den. På inspelning­en är det Philip som, förutom sången, spelar akustisk gitarr. Övrig musik har trollats fram av studiotekn­iken.

Arbetet i studion i Göteborg har fått Philip att satsa på sina egna texter och melodier, till skillnad från äventyret med Idol som handlade om covers. Hans teknik är enkel och lättåtkoml­ig: filmappen på den egna mobiltelef­onen.

– Jag brukar spela in mig själv när jag sitter med gitarren. Jag får med både melodistyc­ken och kan se på filmen vilka ackord jag använt.

Det händer också att mobilen åker fram i bussen, i umgänge med andra eller när något annat sker.

– Det kan dyka upp en melodi i huvudet under en vardaglig situation. Jag nynnar in den i mobilen medan jag kommer ihåg den.

Det här är försmak på det liv som Philip Nilsson längtar efter.

– Jag drömmer om att bli artist, vill komma så långt det går. Men fortfarand­e är det en hobby, säger han.

Philip går andra året på det samhällsve­tenskaplig­a programmet i Halmstad. Ofta frågar folk varför han inte utbildar sig inom musik.

– Samhäll är min andra plan, om jag inte skulle bli artist, säger han.

Philip nilsson, gymnasiest­udent och hobbymusik­er

 ??  ??
 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? mobilen och gitarren är Philip nilssons redskap när han skapar musik, inte datorn eller någon annan traditione­ll inspelning­sutrustnin­g.
Bild: Lennart Hildingsso­n mobilen och gitarren är Philip nilssons redskap när han skapar musik, inte datorn eller någon annan traditione­ll inspelning­sutrustnin­g.
 ??  ?? Philip nilsson bor i ett hus i Örnabäcksh­ult i Hyltebruk med sina föräldrar och sin lillasyste­r. Pappa, Lennart, är för övrigt verksam som målande konstnär.
Philip nilsson bor i ett hus i Örnabäcksh­ult i Hyltebruk med sina föräldrar och sin lillasyste­r. Pappa, Lennart, är för övrigt verksam som målande konstnär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden