Hallandsposten

Han poddar om fotboll med Erik Niva

Han skulle egentligen bli historielä­rare men ödet ville annorlunda och på vägen snubblade han in på journalist­banan. Men nu låter han de båda vägarna korsas. Tillsamman­s med Erik Niva gör Håkan Andreasson från Halmstad den hyllade fotbollspo­dden When we w

- Hanna Sjöberg hs@hallandspo­sten.se 010-471 51 19

Folk&familj: Håkan Andreasson från Halmstad har slutat chefa på Aftonblade­t. I stället gör han nu en fotbollspo­dd med både bredd och djup tillsamman­s med Erik Niva.

Att prata med Håkan Andreasson är lätt. Dels för att han har mycket att berätta, men också för att samtalet flödar. Det ena följer på det andra och utan att man vet ordet av har man snart fått hänga med på hela resan från plugget via chefande på Aftonblade­t till poddandet som är hans huvudsakli­ga sysselsätt­ning idag.

– Jag ville egentligen bli journalist men det var i det närmaste helt omöjligt att komma in, säger Håkan.

Men precis som vid så många andra tillfällen i livet gäller det att fånga det där tillfället i flykten. Och precis det var vad Håkan Andreasson gjorde.

Ett riktigt bra resultat på högskolepr­ovet gjorde det plötsligt möjligt att i alla fall testa sina vingar på inträdespr­ovet till journalist­högskolan i Göteborg. Ett inträdespr­ov som gick vägen.och sedan är det ju det där med slit som alltid slår talang.

– Jag fick praktik på GT och fick då ett schema där jag skulle jobba fem nätter och vara ledig fyra. Jag sade direkt att jag ville jobba alla nätter.

När praktiken var slut hade alla imponerats av viljan och stryktålig­heten hos herr Andreasson som tack vare det fick ett vikariat som nattchef. Kanske Sveriges sämsta säger han själv. Men det ena ledde till det andra och snart hade han bärgat ett vikariat på Aftonblade­ts sportredak­tion. Även där visade han snabbt framfötter­na, inte minst genom ständiga idéer och åsikter om det mesta.

– Jag var redigerare, en ganska dålig redigerare. Men eftersom jag var helt jävla galen och drev på och hade åsikter om det mesta tyckte vår dåvarande sportchef att det var lika bra att jag blev nyhetschef och biträdande sportchef efter två år.

Och på den vägen är det. Sedan dess har den ena chefsrolle­n avlöst den andra i familjen Aftonblade­t tills Håkan Andreasson för något år sedan kände att han hade fått nog.

– Att behöva säga till medarbetar­e och personer som du gillar att du ”tyvärr inte kan arbeta kvar här längre”, det gör något med en och det är något jag aldrig mer vill behöva göra.

Till en början visste han inte exakt vad han skulle göra med den tid han plötsligt fått. Men det skulle inte dröja länge förrän idéerna började ställa sig på kö igen. Och under en lunch med den kände fotbollskr­önikören Erik Niva, blev det högst konkret.

– Jag frågade om vi inte skulle göra en fotbollspo­dd, men det ville han inte. Men om vi gör en om historiska fotbollsla­g då? Då tände han direkt.

” Vi har sett att det är rätt många som inte är speciellt intressera­de av fotboll som också lyssnar.

De gjorde ett pilotavsni­tt som de testade på Schulman och hans vapendraga­re i poddbransc­hen. När de också tyckte att idén var lysande bestämde de sig för att köra. Att det blev just podd beror egentligen mest på mediets enkelhet och dess förmåga att hänga med på resan genom livet samtidigt som man målar staket, fixar krubb eller plockar i och ur diskmaskin­en.

– Det går ju tretton på dussinen i kategorin ”känt namn tror att de har något att säga bara för att de är känt namn”. Men jag tror att tiden är mogen för journalist­iska poddar. P3 dokumentär till exempel är väldigt, väldigt bra. Men de har en produktion­stid som är helt...

När vi snackar When we were kings skulle man kunna säga att målet är att göra en

hybrid. Det vill säga en välresearc­had podd som gjorts i ett betydligt raskare tempo.

Startavsni­ttet handlade om Chelsea. Men under de 30 veckor podden funnits har de hunnit avhandla både stort och smått. Och tro inte att det bara är Milan, Barca och de andra storklubba­rna som får tid i etern. Ibland är det nästan tvärtom.

– Många gånger blir de avsnitt vi gör om mindre kända lag betydligt längre. Om de kända lagen finns inte lika mycket som inte redan är sagt.

Känneteckn­et för podden är egentligen att Håkan och Erik berättar något om samhället via en match, en säsong eller ett lag. Alltid med fotbollen som ledsagare men aldrig med resultat, tabeller och målvinklar som huvudsyfte.

– Vi vill variera oss hela tiden. Vi vill inte bara ta de lågt hängande frukterna och vi vill gärna vara runt i världen. Inte bara i Västeuropa.

Hittills har det resulterat i program om alltifrån ett par av topplagen i Europa till poddavsnit­t som handlat om hur ebola påverkar fotbollen i Sierra Leone till konflikten mellan Iran och USA sedd genom en enda toppmatch.

– Vi har sett att det är rätt många som inte är speciellt intressera­de av fotboll som också lyssnar. Vi har bland annat gymnasielä­rare som tackat oss. Och även de här killarna som står och skriker på en fotbollsma­tch är uppenbarli­gen intressera­de av att lära sig saker om det bara sker i en fotbollsko­ntext.

– Det här är drömmen. Att få ägna tre dagar åt att göra research på konflikten i Kaukasus och sedan prata om det tillsamman­s med Sveriges bästa sportjourn­alist.

På ett sätt skulle man ju kunna säga att han är tillbaka där han började. Som historielä­rare men med poddmicken istället för katedern som främsta arbetsreds­kap.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Håkan Andreasson (t v) och Erik Niva har lite olika roller när de poddar. Niva är den som pratar och berättar, medan Håkan driver samtalet framåt genom att ställa rätt frågor.
Håkan Andreasson (t v) och Erik Niva har lite olika roller när de poddar. Niva är den som pratar och berättar, medan Håkan driver samtalet framåt genom att ställa rätt frågor.
 ?? Bild: Blixten & Co ??
Bild: Blixten & Co
 ?? Bild: Blixten & Co ?? Håkan Andreasson.
Bild: Blixten & Co Håkan Andreasson.
 ?? Bild: Arkiv ?? Fotboll är inte bara fotboll – för många är det en stor del av livet.
Bild: Arkiv Fotboll är inte bara fotboll – för många är det en stor del av livet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden