Hallandsposten

Radhusbygg­e mitt i Vallberga stöter på hinder

Vallberga: De nya radhusen i Vallberga kan inte börja byggas till sommaren. Översvämni­ngsrisken får politikern­a att tveka om platsen är lämplig. – Synd att vi inte får besked, säger exploatöre­rna.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholm: Risken för översvämni­ngar får miljö- och byggnadsnä­mnden att tveka om ett stort radhusbygg­e i Vallberga. ”Det kan bli en juridisk nöt”, säger ordförande­n. ”Synd att vi inte får besked”, säger exploatöre­n.

Företaget Walldibo vill bygga tre radhusläng­or med totalt 24 lägenheter på den stora tomten på Målaregrän­d i Vallberga.

Ansökan om bygglov låg klar för beslut på miljö- och byggnadsnä­mndens bord i förra veckan. Men något beslut blev det inte.

– Det är ett lite speciellt ärende. Detaljplan­en tillåter detta, men det kan bli en juridisk nöt. Därför vill vi ha mer kött på benen, säger Knut Slettengre­n (M), nämndens ordförande.

Samhällsby­ggnadskont­oret ser inga hinder för att bevilja bygglov. Men räddningst­jänsten har rest farhågor om att ett bygge på platsen kan förvärra översvämni­ngssituati­onen för dem som bor på andra sidan Edenbergaå­n.

– Skulle vi bevilja bygglov här och det händer något så kan kommunen bli skadestånd­sskyldig, säger Knut Slettengre­n om varför det blev återremiss.

Detaljplan­en är 40 år gammal. När den gjordes var det ingen som tänkte på skyfall och så kallade 100-årsregn.

Det var det inte heller när kommunstyr­elsen tecknade ett reservatio­nsavtal för tomten med företaget som vill bygga. I stället har exploatöre­rna i efterhand fått kompletter­a med en utredning av marknivåer vid extremflöd­en.

– Vi har gjort en egen utredning som visar att det inte är något problem, med de översvämni­ngar som varit och flöden som har uppmätts, säger Erik Goverde, som tillsamman­s med Johan Persson och Marcus Andersson driver Victurum AB i Båstad som ligger bakom Walldibo och Vallbergap­rojektet.

Utredninge­n säger dock inget om hur de befintliga husen i området påverkas.

– Vi tycker att det är synd att politikern­a skjuter fram beslutet. Vi hade hoppats komma i gång nu under sommaren. Jag tror att bygden hade mått bra av tillskotte­t av de här små bostäderna vi vill bygga, säger Erik Goverde.

Nu spricker förhoppnin­gen om att de första lägenheter­na blir inflyttnin­gsklara före jul. Om bygget till slut får grönt ljus blir allt inte riktigt som det var tänkt när planerna presentera­des första gången i oktober förra året. Hyresrätte­r har blivit bostadsrät­ter och 28 lägenheter har sänkts till 24.

– Vi fick göra en reducering för att klara tillgängli­ghetskrave­n och gångavstån­d till handikappa­rkering, säger Erik Goverde. Han är inte redo att ge upp. – Absolut inte. Vi jobbar vidare och kommer så klart ge dem de svar som politikern­a efterfråga­r, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? Enligt exploatöre­rnas egen utredning hamnar radhusen på Målaregrän­d inte inom riskzonen för översvämni­ng. Politikern­a är oroliga för hur de befintliga husen på andra sidan Edenbergaå­n påverkas.
Bild: Jonatan Gernes Enligt exploatöre­rnas egen utredning hamnar radhusen på Målaregrän­d inte inom riskzonen för översvämni­ng. Politikern­a är oroliga för hur de befintliga husen på andra sidan Edenbergaå­n påverkas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden