Hallandsposten

Flygverksa­mheten i gång igen – ett år efter dödsolycka­n

Halmstad/umeå: Det har gått nästan ett år sedan nio personer omkom i flygolycka­n hos Umeå fallskärms­klubb. Halmstadpi­loten Klas Sjöberg brukade flyga med klubben – som nu är på väg att komma på fötter igen. – Att börja flyga igen är en milstolpe – fantast

- Povel Arwidson pa@hallandspo­sten.se 010-471 51 28

Det var i juli i fjol som ett plan från Umeå fallskärms­klubb kraschade och samtliga av de nio personerna ombord omkom. Halmstadso­nen Klas Sjöberg är en av piloterna som brukar flyga för klubben.

– Det var ren tillfällig­het att det inte var jag som satt där egentligen, sa han till HP dagar efter olyckan.

Nu har det gått tio månader sedan olyckan, där nästan en tredjedel av fallskärms­klubbens medlemmar förlorade livet.

Piloten Klas Sjöberg från Halmstad.

– Det har varit ett väldigt intensivt sorgearbet­e. En dag var det två begravning­ar samma dag och det blev dränerande för många i klubben. Det går inte en dag utan att jag tänker på någon av dem som var med, säger Klas Sjöberg.

Men nu är klubben på väg tillbaka igen. Ett nytt plan är införskaff­at och nyligen gjorde klubben sina första hopp sedan förra sommaren.

– Det betyder jättemycke­t känslomäss­igt och det var såklart en milstolpe för många. Det har varit en längtan ut till fältet varje dag och det är helt fantastisk­t att känna att man är tillbaka på något sätt. Det blir sentimenta­lt – jag trodde inte själv att jag skulle bli så berörd men vi är som en stor familj på klubben, säger Sjöberg.

Fanns det ingen tvekan hos dig att fortsätta flyga?

– Jag vet att det är säkert att flyga. Mycket som är kul har också en risk kopplad till sig – det är farligt att åka skateboard eller skidor också. Men jag känner mig väldigt trygg, jag har aldrig suttit i ett plan och längtat ner och det gör jag inte nu heller.

Och trots den tragiska olyckan verkar intresset för fallskärms­hoppning i Umeå fortfarand­e stort.

– Jag tyckte de sa att vi har elva nya elever anmälda till första kursen. Det är ganska mycket och det känns extremt kul – vi var ju rädda för att det skulle bli noll, säger Klas Sjöberg.

 ?? Bild: Cecilia Sjöberg ??
Bild: Cecilia Sjöberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden