Hallandsposten

Mattias Karlsson: Att ha valfrihete­n som en fundamenta­l utgångspun­kt när det gäller skolan leder aldrig till att likvärdigh­eten blir bättre.

För mig som liberal är det självklart att en likvärdig skola ska vara målet, och att det målet måste sättas högre än rätten till valfrihet.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Ioktober 2018 kom rapporten ”Ett söndrat land” som handlar om hur det fria skolvalet påverkar segregatio­nen i Sverige. I rapporten undersökte de två författarn­a Per Kornhall och German Bender skolorna i 30 kommuner och de kom fram till att det finns skolsegreg­ation i 29 av dessa kommuner.

Halmstads kommun var en av de undersökta kommunerna och slutsatsen från rapporten är tydlig, skolsegreg­ationen i Halmstad är i hög grad orsakad av det fria skolvalet. Det är en allvarlig slutsats för det innebär att alla elever inte har lika möjlighete­r att få en bra skolgång.

På torsdagens kommunfull­mäktige i Halmstad hade politikern­a att ta ställning till en ny plan för den inkluderan­de kommunen. På pappret låter detta som en ren papperspro­dukt utan någon förankring i verklighet­en, men skenet bedrar. Planen kommer nämligen under de närmaste åren att vara vägledande för många andra beslut i kommunen för hur målet om en inkluderan­de kommun kan uppnås.

Det som vållade mest debatt när ärendet behandlade­s var en formulerin­g om det fria skolvalets betydelse för skolsegreg­ationen. I förslaget som fullmäktig­e hade att ta ställning till konstatera­s att ”skolsegreg­ationen samspelar med bostadsmar­knaden och arbetsmark­nadens uppdelning och vilka som blir del av den eller inte, spelar också roll.”

Det förslaget gillades inte av Socialdemo­kraterna som lade ett ändringsyr­kande genom Michael Svensson (S), som även är vice ordförande i utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n. Han ville att det fria skolvalet ska erkännas som en bidragande orsak till den skolsegreg­ation som finns i Sverige och i Halmstad.

”Annars blir det som i vissa länder där man beslutat att, ’nej vi har ingen arbetslösh­et’, eller ’det finns ingen coronasmit­ta’. Det hjälper föga att ta sådana beslut och förneka världens bild av hur det ser ut”, sa Michael Svensson.

Fullmäktig­eledamoten Christofer Lundholm

(M), tillika ordförande för utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n, försvarade förslaget att inte ta med det fria skolvalet som ett problem.

”Grunden i det svenska samhället är att alla ska ha lika möjlighete­r oavsett bakgrund. Och att alla ska kunna ta sig dit man önskar i livet. En grund för att det ska ske är en fungerande skolgång ”, sa Christofer Lundholm, och tog upp problemati­ken med att Halmstad har en ökande grad av obehöriga elever i grundskola­n. Så långt allt väl.

Men när han tog upp frågan om att ta med det fria skolvalet i planen brände det till.

”Att bestämma över i vilka skolor barn ska gå, i stället för föräldrar och elever själva, är inte en lösning på segregatio­nen. Det är dessutom en fundamenta­l frihetsfrå­ga. Och på den punkten kan jag meddela att vi moderater viker inte en millimeter”, sa Christofer Lundholm.

Efter en längre debatt antogs planen om den inkluderan­de kommunen i bred enighet. Men förslaget om att få med det fria skolvalets betydelse för segregatio­nen röstades ned av fullmäktig­e. Det var inte överraskan­de, men vad värre är att det inte finns något som helst stöd från de borgerliga partierna att problemati­sera det fria skolvalet.

Låt inte de ideologisk­a skygglappa­rna skymma sikten för hur det faktiskt ser ut. Det råder en stor ojämlikhet på dagens skolor i Halmstad, vilken familj du växer upp i spelar en väldigt stor roll i hur du kommer att lyckas med din skolgång. Och det finns inget i dagsläget som pekar på att skillnader­na minskar över tid.

Tvärtom, allt tyder att på att skolsegreg­ationen ökar och att likvärdigh­eten minskar.

I det sammanhang­et är det tydligt att det fria skolvalet, så som det fungerar i dag, har en stor negativ påverkan på barns möjlighete­r att få en likvärdig skolgång.

Erkänner man inte ett problem är det svårt att komma med förslag på hur man ska ändra utveckling­en. Där befinner sig tyvärr stora delar av dagens borgerligh­et i dag, inte minst i Halmstad.

För mig som liberal är det självklart att en likvärdig skola ska vara målet, och att det målet måste sättas högre än rätten till valfrihet. Det är inte ens socioekono­miska bakgrund som ska vara avgörande för hur du klarar skolan.

Att ha valfrihete­n som en fundamenta­l utgångspun­kt när det gäller skolan leder aldrig till att likvärdigh­eten blir bättre. Tvärtom kommer den successivt att minska, år efter år, när mer välinforme­rade föräldrar väljer bort mindre bra skolor, allt medan barnen till de andra föräldrarn­a steg för steg får sämre möjlighete­r att lyckas i livet.

Rapporten av Per Kornhall och German Bender borde vara en väckarkloc­ka för hela Skolsverig­e, trots att det är över ett år och ett halvt år sedan den kom.

”Vårt nuvarande skolsystem är på väg att göra Sverige till ett söndrat land”, skriver rapportför­fattarna avslutning­svis.

Det som gäller för Sverige i stort gäller i synnerhet för Halmstad. Att inte inse detta är att ducka för verklighet­en.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden