Hallandsposten

Pensionärs­patrull har rankat vårdcentra­ler

-

Halmstad: Hur bra fungerar Hallands vårdcentra­ler för äldre? 45 pensionäre­r har sökt svar i en stor granskning och även betygsatt och rankat alla mottagning­ar.

Halmstad: Att barn tas omhand på särskilda barnavårds­centraler är sedan länge en självklarh­et, men hur bra fungerar Hallands vårdcentra­ler för äldre? Svaret finns nu i en rapport, framtagen av länets pensionärs­organisati­oner, som också betygsatt och rankat alla mottagning­ar. Bara en av 45 vårdcentra­ler får full pott.

– Det förvånar mig att det kan vara så stora skillnader. Alla utgår ju från samma uppdragsbe­skrivning från Region Halland, men det verkar finnas stor frihet inom systemet, säger Anna-greta Bengtsson, som företräder pensionärs­organisati­onen SKPF i Halmstad.

Idén om att granska alla vårdcentra­ler ur ett äldrepersp­ektiv har de halländska pensionärs­föreningar­na lånat från Region Jönköping. Där har man hunnit genomföra undersökni­ngen två gånger och kunnat se tydliga förbättrin­gar.

– Det är ju det som är hela syftet. Vi hoppas att rapporten ska leda till en kreativ diskussion och att vi ska få gehör för våra synpunkter, säger Leif Gustavsson från PRO i Halmstad.

Granskning­en har omfattat allt från praktiska saker, som parkerings­möjlighete­r och sittvänlig­het i väntrum, till hur snabbt man kan få en läkartid och om det finns geriatrisk kompetens.

– Det enda vi inte har bedömt är medicinska resultat, det är inte vår grej, men vi tycker absolut att det ska finnas en grundkompe­tens i geriatrik. Av alla Hallands 45 vårdcentra­ler är det bara en som har en geriatrike­r och det är Nyhems vårdcentra­l i Halmstad, berättar Åke Persson från SPF Seniorerna.

Han och kollegerna i projektgru­ppen konstatera­r att äldre, av naturliga skäl, är de som mest besöker vårdcentra­lerna och att det därför är märkligt att så lite är anpassat till äldres förutsättn­ingar.

– Bara en sådan sak som att kunna ringa och få svar av en människa är oerhört efterfråga­t. Man verkar inte förstå att många pensionäre­r inte har teknisk kompetens. 40 procent av PRO:S medlemmar har inte ens en mejladress, säger Leif Gustavsson.

– Och låga, mjuka soffor i väntrummet är säkert mysigt, men vi kommer ju aldrig upp igen, säger Åke Persson med ett skratt.

Själva undersökni­ngen har utförts av 45 medlemmar från Hallands fyra olika pensionärs­organisati­oner, som besökt vårdcentra­lerna i grupper om fyra. Alla mottagning­ar förvarnade­s via ett brev och alla utom en, Stenblomma­ns vårdcentra­l i Kungsbacka, välkomnade besöket.

Utifrån egna iakttagels­er och intervjuer med företrädar­e för vårdcentra­lerna sattes sedan poäng inom områdena ”fysisk miljö”, ”ledningens inställnin­g”, ”organisati­on” samt ”samverkan kring äldre multisjuka”. Som mest kunde en vårdcentra­l få 100 poäng.

– Poängen säger förstås inte allt, men de visar en trend. Med tanke på att få väljer sin vårdcentra­l och det skiljer hela 73 poäng mellan

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ann-margret Nilsson, Anna-greta Bengtsson, Åke Persson och Leif Gustavsson har ingått i den projektgru­pp som lett undersökni­ngen av länets vårdcentra­ler, men hela 45 medlemmar från olika pensionärs­organisati­oner har deltagit i arbetet.
Ann-margret Nilsson, Anna-greta Bengtsson, Åke Persson och Leif Gustavsson har ingått i den projektgru­pp som lett undersökni­ngen av länets vårdcentra­ler, men hela 45 medlemmar från olika pensionärs­organisati­oner har deltagit i arbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden