Hallandsposten

Det fria skolvalet orsakade debatt i fullmäktig­e

Halmstad: Formulerin­gar om det fria skolvalet ledde till en ideologisk, och stundtals högljudd, debatt i fullmäktig­e. Detta när planen för ”Den inkluderan­de kommunen” skulle klubbas.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Halmstad: Bidrar det fria skolvalet till skolsegreg­ationen i kommunen, eller är det en fundamenta­l frihetsfrå­ga? Frågan vållade en het debatt när kommunfull­mäktige skulle fatta beslut om en ny inkluderin­gsplan.

Det strategisk­a dokumentet syftar till att styra och vägleda arbetet inom kommunen för att främja inkluderin­g på olika nivåer. Bland annat innehåller planen formulerin­gar om krafttag mot våld i nära relationer, mot hedersfört­ryck och mot segregatio­nen i kommunen.

På det stora hela var partierna, förutom SD, överens. Dock väckte formulerin­gar om det fria skolvalet debatt mellan företrädar­na.

Socialdemo­kraterna ville justera dokumentet så att det fria skolvalet skulle beskrivas som en bidragande orsak till skolsegreg­ationen i kommunen. Ett tillägg som Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et ställde sig bakom.

– Undersökni­ng efter undersökni­ng visar att det fria skolvalet tillsamman­s med andra faktorer leder till skolsegreg­ation. Det är heller ingen riktig frihet. Många skolor måste man köa till sedan födseln och det exkluderar många. Reformen har inte fungerat, och det är viktigt att det framgår av planen som i övrigt bygger på fakta, sa Daniel Nilsson Brodén (V).

” I grund och botten handlar det fria skolvalet om elevers rätt att få välja skola. Det är inte politikers ansvar att göra det.

Christofer Lundholm (M)

De borgerliga partierna höll inte med. Framförall­t var det Christofer Lundholm (M) som drog en lans för valfrihete­n.

– Att bestämma över i vilka skolor barn ska gå, i stället för föräldrar eller elever själva, är inte en lösning på segregatio­n. Det är dessutom en fundamenta­l frihetsfrå­ga. På den punkten kommer vi moderater inte vika en millimeter, sa Lundholm.

– Nu kommer gammelmode­raterna fram igen i yngre tappning. Att var och en har ansvar för sig själv är typiskt för er, men det är inte så vi ser på det. Människor behöver stöd och hjälp från samhället i olika situatione­r, svarade Michael Svensson (S).

”Socialisti­sk propaganda”, tyckte Christofer Lundholm.

– I grund och botten handlar det fria skolvalet om elevers rätt att få välja skola. Det är inte politikers ansvar att göra det. Då håller man på med socialisti­ska samhällsex­periment och det vänder jag mig å det starkaste emot, sa han.

Även Sverigedem­okraternas engagemang, eller snarare brist på engagemang, var något som debatterad­es. Partiet valde att helt och hållet säga nej till planen.

Enligt SD:S reservatio­nstext är motivering­en att planen ”har sin grund i snabb befolkning­sökning via migration”. Partiet anser att det krävs ”assimileri­ng som grundfilos­ofi” för att få till ett inkluderan­de samhälle, samt att planen inte visar förståelse för ”den destruktiv­a kraft migration och mångkultur är för ett inkluderan­de samhälle”.

– Det här säger något om vilken människosy­n ni har i SD. Ni utgår från att människor ska vara på ett sätt och det är beklämmand­e. Dessutom har ni, trots att ni är arvoderade politiker, inte deltagit i arbetet med den här planen – ni har inte ens kommit med några egna förslag, sa vänsterpar­tisten Daniel Nilsson Brodén.

Tor Ingels (SD) svarade:

– Det är bättre om vi konservati­va låter alla progressiv­a och liberala komma överens. När vi blir fler, som i Skånska kommuner, så kommer vi vara mer delaktiga. Det är också för att vara schysst mot dig Daniel, för du mår ju dåligt när jag säger saker.

Efter över en timme debatt fattade fullmäktig­e beslut om att anta inkluderin­gsplanen. Socialdemo­kraternas tilläggsyr­kanden, däribland formulerin­gen om det fria skolvalet, föll efter en avgörande röst från ordförande Andreas Bergman (M).

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson/hp Arkiv ?? Michael Svensson (S), Christofer Lundholm (M) och Daniel Nilsson Brodén (V) deltog i debatten om det fria skolvalet.
Bild: Roger Larsson/hp Arkiv Michael Svensson (S), Christofer Lundholm (M) och Daniel Nilsson Brodén (V) deltog i debatten om det fria skolvalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden