Hallandsposten

Rån av apotek var ”bara en barnslig grej”

Hyltebruk: Att det blev apoteket var en slump, det var den butik i centrala Hyltebruk som de tre unga männen, eller snarare pojkarna, kände till bäst. Det framgick då rättegånge­n i apoteksrån­et luciadagen 2018 inleddes.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Först berättade de två apoteksans­tällda om skräcken de upplevde. Sedan berättade de åtalade ynglingarn­a att deras tilltag med vapen, maskering och aggressivi­tet, bara varit en häftig ”grej”; att de inte menat att skrämma eller skadad nån och att de nu var ångerfulla.

Rättegånge­n mot de tre och en fjärde person som skjutsat trion till Mårås bokskog, där de gömde kläder, kofot och luftpistol som använts vid rånet, började på fredagen vid Halmstads tingsrätt. Den avslutas på måndag.

Det tre var 19, 16 och 15 år gamla då de utförde rånet,

Att det gått närmare ett och ett halvt år innan de ställs inför skranket beror på, förklarade­s det, väntetiden på forensisk analys. Trots att rånarutrus­tningen hittades i skogen två dagar efter rånet dröjde det till september 2019 innan utlåtandet kom från NFC i Linköping – nio månader senare.

– Först då kunde vi påbörja nya utrednings­åtgärder, som gjorde att personerna kunde hämtas in, berättade åklagaren Jörgen Bengtsson.

Analyserna sa att fynden kunde kopplas till rånet. Främst kofoten till slagmärken som fanns på kassadiska­rna i apoteket. Dna-spår band också trion till föremålen.

– Vi hade inte planerat eller snackat innan. Det var bara

” Nu blir jag rädd, bara jag hör högljudda röster

typ att vi gör någonting, berättade ynglingen som var 19 år då, under förhören i rättssalen.

Han tillade att man tittat på filmer på internetka­nalen Instagram som handlade om rån.

– Det gav oss idén, att vi skulle kunna göra någon liten grej så att vi syntes. Det var en barnslig grej. Jag vet inte varför det blev apoteket, fortsatte 19-åringen.

Han upprepade flera gånger att han och hans kompisar, trots att de beväpnat sig och uppträdde hotfullt, inte haft för avsikt att ”göra dem rädda”. Han syftade på de två anställda och en apotekskun­d som framträtt med sina vittnesmål inför domaren en stund innan.

Av dessas berättelse­r framgår att det de var med om satt spår som är påtagliga. Rånet utfördes alldeles innan man skulle stänga klockan 18.

– Jag känner fortfarand­e obehag när jag jobbar och klockan närmar sig stängnings­dags, berättade 42-åringen som var platschef.

Det var hon som utsattes för fysiskt våld under det cirka tio minuter långa rånförlopp­et; den pistolbevä­pnade 19-åringen tryckte ned henne över disken och knackade hårt med vapnet mot hennes tinning, samtidigt som han skrek att han skulle döda henne om hon inte öppnade kassan.

Apoteket AB hyrde in väktare som i ett par veckor bevakade under sista öppettimme­n. 42-åringen berättade att hennes man under lång tid efter detta varje dag fick möta upp utanför apoteket och hålla ett öga genom butiksföns­tren på hur de stängde och lotsade henne från personalut­gången till bilen.

Den andre anställde, en 57årig kvinna som nu jobbar på annat apotek i Västsverig­e, berättade hur hon tidigare självsäker­t kunde avstyra oroliga situatione­r med ibland utåtageran­de kunder på sitt arbete. Inget är kvar av detta.

– Nu blir jag rädd bara jag hör högljudda röster utanför apoteket. Och i vissa andra lägen, som när någon ställer ned en tung kartong med en smäll på golvet.

57-årig apoteksans­tälld

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Advokater, åtalade och polisutred­are på väg in i tingssalen då rättegånge­n i ”Apoteksrån­et” inleddes på fredagen.
Bild: Lennart Hildingsso­n Advokater, åtalade och polisutred­are på väg in i tingssalen då rättegånge­n i ”Apoteksrån­et” inleddes på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden