Hallandsposten

Våldtäktsm­isstänkte Sd-politikern kvar i häkte

Halmstad: Åklagaren har fått tillstånd att hålla kvar Sd-politikern i Halmstad i häkte i två veckor till. Misstankar­na om våldtäkt behöver utredas vidare. Mannen ska förhöras igen.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

På fredagen var det två veckor sedan Sd-politikern häktades av Halmstads tingsrätt. Under tiden som han varit frihetsber­övad har polisen hunnit hålla en rad förhör med vittnen och målsägande i målet. Nu behöver polis och åklagaren bland annat konfronter­a Sd-politikern med de detaljer som kommit fram så här långt. Förhöret med honom är planerat att hållas i början av nästa vecka.

Vid häktningen nekade mannen till anklagelse­rna och överklagad­e häktningsb­eslutet till hovrätten. Han hävdar att det var sex med samtycke, men hovrätten fastställd­a tingsrätte­ns beslut.

När nu åklagaren begär ytterligar­e tid på sig för att utreda misstankar­na mot mannen har han inte haft någon invändning. Därför behövdes det inte hållas någon förnyad häktningsf­örhandling, tingsrätte­n beslutade om förlängnin­g utan att träffa parterna.

Åklagaren i målet, Henrik Kindlund begär att Sd-politikern ska hållas frihetsber­övad i ytterligar­e två veckor och motiverar det med att: ”Det finns fortfarand­e behov av att den misstänkte är ålagd restriktio­ner.”

Det har utöver vittnesför­hören också hållits kompletter­ande förhör med målsägande­n i målet. Och när man förhör den misstänkte Sd-politikern nästa vecka beskrivs även det som ett kompletter­ande förhör.

Polis och åklagare inväntar också på resultaten från de tekniska undersökni­ngar man gjort och som har skickats till NFC, Nationellt forensiskt centrum.

Mannen är häktad på sannolika skäl, som är den högre misstankeg­raden. Politikern är misstänkt för en våldtäkt som ska ha skett i Halmstad i mitten av maj.

”I sexualbrot­t finns det sällan vittnen som har sett brottet med egna ögon. Men hur de inblandade personerna har pratat med sin omgivning, vad de har berättat för sina nära efter brottet, kan vara bevisning som styrker brott.” förklarade åklagare Kindlund i samband med att HP berättade om häktningen.

Beskedet om häktningen innebar att hans politiska uppdrag blev ”frysta”.

”Det här är väldigt allvarliga anklagelse­r, det handlar inte om att man inte har haft ett bilbälte eller att man kört för fort. Det handlar om våldtäkt, och sådant tolererar vi inte inom Sverigedem­okraterna. När vi har en dom kan vi ta ställning igen. Om han frias kan vi prata om framtiden, men om han fälls får han inte komma tillbaka till SD”, förklarade partiets företrädar­e Fabio Ishaq efter häktningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden