Hallandsposten

Barnfamilj­er och gamers vill hyra egen biosalong

Halmstad: Röda Kvarn är fortfarand­e stängd och när nya filmer börjar rulla igen är ännu skrivet i Hollywoods stjärnor. Samtidigt pågår biografens initiativ med privata visningar för fullt. Hela salonger hyrs ut för alltifrån barnkalas till romantiska dejt

- Emelie Nordh en@hallandpos­ten.se 010-471 51 15

Efter att ha dragits med låga besökarant­al till följd av coronapand­emin slutade Röda Kvarn helt med vanliga visningar i mitten av april.

Sedan dess har Svenska Bio i stället erbjudit möjlighete­n för sällskap att hyra hela salonger. Tittie David, platschef i Halmstad, beskriver intresset för initiative­t som över förväntan.

– Det har varit jättestort. Det ramlar in förfrågnin­gar hela tiden, säger hon.

Personalen är fortsatt permittera­d och biografen håller helt stängt två dagar i veckan. Som högst tryck på de privata visningarn­a är det under helger. Framför allt på lördagar.

– Då har vi 15 visningar och det har varit fullt varje lördag de senaste veckorna. På söndagar har vi kanske haft runt tio, säger Tittie David.

Sällskapen får som max vara 50 personer och som minst en. Tittie David berättar att de som hittills nappat har varierat i både storlek och ålder. Bland annat har man hyrt ut salonger för barnkalas och skolklasse­r.

– Vi har också haft kompisgäng och folk som har varit på dejt.

Sedan biografen stängde har inga nya filmer släppts. I stället finns runt 30-40 filmer som hade premiär tidigare i år eller i fjol.

Den senaste är skilsmässo­dramat ”Hope Gap” som kom i slutet av mars.

– Det är ganska många fler filmer att välja på än vanligt. Vi brukar ha 8-9 olika, säger Tittie David.

Biosalonge­rna är också öppna för de som är sugna på att spela tv-spel på storskärm. Något som Halmstadbo­rna också har utnyttjat, enligt platschefe­n.

– En kväll hade vi spel i alla salonger. Och vi har en bokning på sju timmar på gång.

Från den 15 juni till 12 juli kommer biografen att ha semesterst­ängt, bortsett från några undantag.

Vad som händer därefter kan Tittie David inte svara på i nuläget. Som för så många andra är det svårt att sia om framtiden och i biografern­as fall hänger mycket på när premiärern­a kommer igång igen.

– Finns det inga filmer är det ingen idé att öppna, förklarar Tittie David.

Även om de privata visningarn­a inte genererar samma intäkter som den ordinarie verksamhet­en är platschefe­n tacksam för besökarna på de privata visningarn­a.

– Vi är så glada att folk bokar och kommer hit, säger hon.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Röda Kvarn stängde den ordinarie verksamhet­en i april. Nu är det privata filmvisnin­gar och tv-spel på storskärm som gäller, förklarar platschefe­n Tittie David.
Bild: Roger Larsson Röda Kvarn stängde den ordinarie verksamhet­en i april. Nu är det privata filmvisnin­gar och tv-spel på storskärm som gäller, förklarar platschefe­n Tittie David.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden