Hallandsposten

Kraftverk i Hishult avslås – är inte lagligt

Hishult: Mark och miljödomst­olen har beslutat att avslå ansökan om laglighet för Oxhults vattenkraf­tverk i Smedjeån.

- Josefine Ingvarsson ji@hallandspo­sten.se

Det var ett antal år sedan länsstyrel­sen krävde att småkvarnar­s ägare skulle ansöka om laglighet samt tillstånd för att få driva dem. Många av ägarna, inte bara till just det här verket, hävdade att tillstånde­t inte behövdes med hänvisning till urminnes hävd.

Men detta stötte på problem då man av olika anledninga­r i de flesta fall inte kunde hävda detta på grund av ombyggnade­r och moderniser­ingar i verken genom åren.

Många instanser hade synpunkter, och man fick mycket motstånd. Till detta kom grannar som tyckte att tillgången på vatten blev för stor så att åkrarna svämmade över eller för liten så att vattenstån­det blev för lågt nedströms.

Vattenkraf­tverket, Oxhults vattenkraf­tverk, producerar el som räcker till drygt två villor enligt domen. Dessa vinster är inte tillräckli­ga för de konsekvens­er som verket ger på miljön och man har därför meddelat att laglighete­n inte medges.

Ansökninga­rna har blivit mycket tekniska då man i tidigare fall kommit fram till att det är just miljökonse­kvensbeskr­ivningarna som fått en stor roll.

I en del fall har dessa helt uteblivit och man har därför inte ens kunnat ta upp fallen till diskussion. Men, för Oxhult har man godkänt att de har fört ett resonemang, samtidigt som man alltså beslutat att det inte håller.

Bland annat menar man att ansökan inte tillräckli­gt visat hur man ska få bukt med en rad av de konsekvens­er som det innebär för djurlivet i Smedjeån för att ta sig förbi kraftverke­t och på så vis kunna röra sig mellan Oxhultasjö­n och ån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden