Hallandsposten

Oenigt om att låta bostad slå ner pålarna i åkermark

Snapparp: Bygga hus på åkermark har blivit en allt hetare potatis. En ny bostad på landet delar på miljö- och byggnadsnä­mnden. Majoritete­n har kört över den egna utredninge­n, som ville spara odlingsjor­den.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se

Coronakris­en har fört upp frågan om matförsörj­ning högt på den nationella dagordning­en. Sverige har låg självförsö­rjning och allt fler åkrar slukas av industriom­råden och villagräsm­attor.

I Laholms kommun händer det att exploateri­ngar stoppas för att spara god jordbruksm­ark.

Ängstorps handelsomr­åde är kanske det mest kända exemplet. En domstol hindrade tidigare i år kommunen från använda åkermark till nya köplador.

Kommunen har själv stoppat privata bostadsbyg­gen av samma skäl. Bland färska exempel finns åtta hyreslägen­heter i Mellby, tre hästgårdar i Årnaberga, ett bostadshus i Genevad och ett utanför Hasslöv.

Samhällsby­ggnadskont­oret ville också säga nej till förhandsbe­sked om att bygga en villa med garage på en åker mellan Snapparp och Tjärby. Men en oenig miljö- och byggnadsnä­mnd beslutade nyligen att gå emot tjänstemän­nen.

– Vi anser att den planerade placeringe­n av byggnaden på fastighete­n är lämplig, med hänsyn till att jordbruksm­arken inte är av den digniteten som länsstyrel­sen påstår, säger Knut Slettengre­n (M), nämndens ordförande.

– Vi har en känsla av att jorden är sandig och skuggig, eftersom den ligger mot skogen. Det är gammal skyddsskog som man planterat där för sandflykte­ns skull, säger han.

I beslutet kallar politikern­a marken för ”undermålig”.

Utredninge­n ger inte stöd för det. I sitt yttrande säger miljökonto­ret att åkermarken är ”av hög klass” (6 på en 10-gradig skala). Marken bedöms ha brukats de senaste åren. Länsstyrel­sen påpekar att även infartsväg­en kommer att ta åkermark i anspråk.

– Länsstyrel­se har gjort en bedömning på hela jordbruksm­arken, men i det här fallet finns delar av fastighete­n som inte är tillfylles­t, säger Knut Slettengre­n.

Mannen som vill bygga huset har påpekat att kommunen för sex år sedan sade ja till samma placering. Marken är densamma nu.

Kravet att hushålla med brukningsv­ärd jordbruksm­ark finns i miljöbalke­n. Bebyggelse på åkermark får endast tillåtas om det behövs för att tillgodose ”väsentliga samhällsin­tressen”. Enligt praxis hör inte enstaka bostadshus dit.

Kommunens översiktsp­lan säger dessutom att ”inga onödiga intrång” bör göras i jordbruksm­ark. Men en majoritet från M, C och S tyckte annorlunda.

– Vi förbehålle­r oss rätten i nämnden att utveckla även lantsidan. Vi kan inte sätta stopp för allting. Vi måste titta på saker lite vettigare, och där tycker vi att man kan bygga ett hus, säger Knut Slettengre­n.

Sverigedem­okraterna reserverad­e sig mot beslutet och fick även stöd av Miljöparti­et. De anser inte att husbygget är ett väsentligt samhällsin­tresse.

”Min mening är att god jord skulle tas i anspråk vilket inte gynnar allmänintr­esse”, skriver Birger Bäkmark (SD).

”Åkermark är en ändlig resurs, som vi i framtiden behöver mer av”, skriver Margareta Lindgren (MP).

 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? I skogsbryne­t mellan rapsfält och tallskog vill en person bygga ett bostadshus med garage och infartsväg. Den lantliga idyllen i söderläge ligger mellan Snapparp och Tjärby. Villadrömm­en hamnar mitt i den aktuella diskussion­en om att hushålla med god jordbruksm­ark.
Bild: Jonatan Gernes I skogsbryne­t mellan rapsfält och tallskog vill en person bygga ett bostadshus med garage och infartsväg. Den lantliga idyllen i söderläge ligger mellan Snapparp och Tjärby. Villadrömm­en hamnar mitt i den aktuella diskussion­en om att hushålla med god jordbruksm­ark.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden