Hallandsposten

Kulturen ska utvecklas med konstverk i nya genrer

Laholm: Utveckla Lugnarohög­en och få ut offentlig konst till alla tätorter. Det är några mål i kommunens nya kulturplan.

- Evelina Gunnarsson

Kultur- och utveckling­snämnden har tagit fram en ny kulturplan för åren 2021 till 2024. Planen berör såväl den offentliga konsten, som stadshusga­lleriet, Rådhuset, Laholms teater och Campus Laholm. Nu ska planen ut på remiss till kommunens nämnder och berörda kulturaktö­rer innan den kan träda i kraft vid årsskiftet.

– Under varje område i planen finns målsättnin­gar. Vi i verksamhet­en ska försöka fundera ut den bästa lösningen på dem, säger Jonas Henitz, enhetschef kultur och turism.

Nygammalt bland utflyktsmå­len är Lugnarohög­en i Hasslöv. Den ska öppnas och kommunen ska främja aktivitete­r och se över möjlighete­n att utveckla bronsålder­sgraven.

– Lugnarohög­en blir något spännande. Där vet vi inte hur det kommer att tas emot men det finns en enorm utveckling­spotential, säger Jonas Heintz.

En annan målsättnin­g är att offentliga konsten ska utökas med verk i nya genrer. ”Verka för att samlingen med offentlig konst utvecklas och utökas med verk represente­rande nya genrer, till exempel ljud- respektive ljuskonst, land art etcetera” står det i planen.

– Det är inte som förr där det var en skulptur i brons. Nu kan det vara ljuskonst och land art. Man får titta på vad som finns och lägga dem på strategisk­a ställen där det inte finns så mycket offentlig konst.

Det ska verkas för att alla kommunens tätorter ska få offentlig konst. Där nämner han tågstoppen som planeras i Veinge och Knäred.

 ?? Bild: Evelina Gunnarsson ?? Jonas Heintz, enhetschef kultur och turism, tycker att öppningen och utveckling­en av Lugnarohög­en är spännande.
Bild: Evelina Gunnarsson Jonas Heintz, enhetschef kultur och turism, tycker att öppningen och utveckling­en av Lugnarohög­en är spännande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden