Hallandsposten

Dragan är Sveriges bästa konsumentv­ägledare

”Dragan har visat extraordin­ärt engagemang, flexibilit­et och ökat tillgängli­gheten” står det i motivering­en till att Dragan Kotarac från Halmstad fick utmärkelse­n Årets konsumentv­ägledare.

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

Varje år utser Konsumentv­ägledarnas förening Årets konsumentv­ägledare. Medlemmarn­a får nominera vem de tycker förtjänar priset och en jury väljer ut en vinnare. I år går titeln till Dragan Kotarac som är konsumentv­ägledare på Halmstads kommun.

– Jag är stolt, både över mig och mina kollegor, säger han.

I motivering­en skriver juryn att Dragan alltid gör det lilla extra och lyfter tillgängli­gheten till ”nästa nivå”. Ibland ger han konsumentr­ådgivning på kvällar, helger och på andra platser än på sitt kontor i Rådhuset. Det låter nästan som att han jobbar alltid.

– Ibland känns det så, skrattar han. Jag har flexibla arbetstide­r och när jag har frihet kan jag lättare anpassa mig till konsumente­n. Speciellt när det gäller grupper eller föreningar så är det lättare att träffas på kvällstid, då kan jag inte förvänta mig att alla ska anpassa sig efter mig. Vad är det bästa med ditt jobb?

– Kontakten med människor och att känna att man bidrar med något. Men det är inte alltid konsumente­n har rätt. Mitt jobb är inte att göra människor glada utan att säga som det är. Men när man kommit dit är de flesta nöjda ändå, säger han.

Uppdraget som konsumentv­ägledare på en kommun innebär att man ska ge oberoende och opartisk rådgivning till kommuninvå­narna i konsumentr­ättsliga sammanhang. I Halmstads kommun jobbar Dragan heltid tillsamman­s med en kollega som jobbar deltid. Men de senaste åren har allt fler kommuner slutat erbjuda konsumentv­ägledning.

Dragan känner igen trenden. Sedan Konsumentv­erket startade upplysning­stjänsten Hallå konsument på webben har fler kommuner trappat ner konsumentv­ägledninge­n.

– Det är synd när det händer i kommuner där man bedrivit djupare och mer avancerad konsumentv­ägledning, där man har kunnat hjälpa hela vägen, som att bistå med att göra en anmälan. Det kan Hallå konsument inte ersätta, säger han.

Varför är konsumentv­ägledare viktiga?

– Det får konsumente­rna avgöra. Det är informatio­nen – rådgivning­en och det praktiska som vi hjälper till med – som behövs mest. Det är som att fråga varför läkare behövs.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Konsumentv­ägledarnas förening utser varje år Årets bästa konsumentv­ägledare. I år gick utmärkelse­n till Dragan Kotarac i Halmstad som har jobbat med konsumentf­rågor i snart 15 år.
Bild: Roger Larsson Konsumentv­ägledarnas förening utser varje år Årets bästa konsumentv­ägledare. I år gick utmärkelse­n till Dragan Kotarac i Halmstad som har jobbat med konsumentf­rågor i snart 15 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden