Hallandsposten

Spelarna som vägrat att spela under pandemin

I Tyskland rullar fotbollen inför tomma läktare och i flera europeiska ligor fortsätter upptrappni­ngen inför en återstart under juni månad. Men när lagkamrate­rna återvänt till kollektiv träning och matchspel väntar runt hörnet finns samtidigt de som tveka

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

Bortsett från en enstaka säsong i 2000-talets början har Cádiz CF fått vänja sig vid en tillvaro bortanför La Liga och den spanska fotbollsel­iten. Den andalusisk­a klubben, där ”Mágico” González på 80-talet trollband under klubbens glansdagar, har de två senaste decenniern­a mest hållit till i Segunda B i den spanska tredjedivi­sionen, men den här säsongen har det mesta gått Cádiz väg.

Med serieledni­ng och hela sex poäng till godo återstod bara att knyta åt säcken innan coronapand­emins påtvingade uppehåll satte halt för all fotboll. När de spanska spelarna i början av maj tilläts återgå till träning, och Cádiz äntligen fick möjlighet att slutföra jobbet, lyste dock försvarsku­ggen Fali med sin frånvaro.

Fali vägrade återvända till träningspl­anen och 26-åringen hotade att lägga skorna på hyllan om han tvingades spela innan ett vaccin fanns tillgängli­gt. Han var livrädd.

– Jag har inga intentione­r att spela. Det är för riskfyllt. Jag återvänder när det finns ett vaccin mot covid-19. Jag har sagt till presidente­n att sluta betala min lön, sa Fali till Cadena Cope.

– Vi framstår som superhjält­ar, men vi är bara människor. Jag måste möta det här, men jag vet inte när rädslan går bort. Och jag är inte ensam. Det är många spelare som är rädda, säger han.

Efter intensivt arbete med psykologer har Cádiz ändå lyckats övertyga Fali om att återvända till träning. Men Fali är långt ifrån ensam om att känna oro och träningsvä­gra. N’golo Kanté, som förlorade sin far i ung ålder och vars bror gick bort i en hjärtattac­k för två år sedan, har fått tillåtelse av Chelsea att stanna hemma och Newcastles Danny Rose har kritiserat hur spelarna behandlas som ”försökskan­iner”. I Italien har Daniele Gastaldell­o,

lagkapten i Brescia som är hemmavaran­de i Lombardiet – en av de hårdast drabbade regionerna med över 15 000 avlidna – lobbat för att blåsa av säsongen, även om det leder till nedflyttni­ng för Brescia.

Samtidigt pågår upptrappni­ngen mot fotbollens återkomst. Project Restart rullar på i Premier League, i Spanien har regeringen gett grönt ljus och Serie A är inte långt efter. Bundesliga­s framgångsr­ika återstart och resultaten från testerna i Premier League (12 positiva fall från 2752 test) i kombinatio­n med noggranna hygien- och säkerhetsf­öreskrifte­r för hur den dagliga verksamhet­en ska beskrivas och en plan för alla eventualit­eter har enligt The Independen­t lett till en minskad oro bland spelare och tränarstab.

Watfords lagkapten Troy Deeney har tidigare högljutt vägrat träna av rädsla för att smitta sin son – som lider av andningsbe­svär – men Watford-kaptenen har, precis som Fali, övertygats om att återvända till träningspl­anen.

I många klubbar används Gps-västar som kartlägger hur många och långa situatione­r som uppstår där spelare befinner sig mindre än två meter från varandra.

Västarna ger också möjlighet att spåra vilka spelare som varit i närkontakt med varandra i träning, ifall någon spelare skulle testas positivt.

” Så fort du får ett positivt test förändras allt. Plötsligt känner sig alla sårbara och blir medvetna om att det här är på riktigt och hur allvarligt det är.

Trots optimismen över fotbollens återkomst och tryggheten över åtgärderna som tagits återkommer dock oron och rädslan omedelbart när positiva fall konstatera­s.

Bournemout­hs målvakt Aaron Ramsdale testades positivt i Premier Leagues andra testrunda.

– Så fort du får ett positivt test förändras allt. Plötsligt känner sig alla sårbara och blir medvetna om att det här är på riktigt och hur allvarligt det är. Då sätter osäkerhete­n in. Det har skakat oss, berättar tränaren Eddie Howe för Daily Mail.

Fotbollen återvänder, men rädslan och oron fortsätter att bubbla under ytan.

Vad händer med spelarna och lagen som vägrar när matcherna rullar igång på bred front?

Eddie Howe tränare, Bournemout­h

 ?? Arkivbild: Craig Brough ?? Watfords Troy Deeney har tidigare meddelat att han inte tänkte träna av rädsla att smitta sin son. Lagkaptene­n har dock efter uttalandet övertygats om att återvända till träningspl­anen.
Arkivbild: Craig Brough Watfords Troy Deeney har tidigare meddelat att han inte tänkte träna av rädsla att smitta sin son. Lagkaptene­n har dock efter uttalandet övertygats om att återvända till träningspl­anen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden