Hallandsposten

HBO Max skruvar upp kriget mellan strömnings­tjänster

Tv-tjänsten HBO Max har lanserats i USA med nya originalpr­ogram och prestigefy­llda katalogser­ier som starka argument i kampen om tittarnas tid. Än så länge är tjänsten inte aktuell i Sverige men premiärser­ien ”Love life” går att se ändå – på C More.

- Miranda Sigander/tt

Den amerikansk­a telekomjät­ten AT&T köpte mediekonce­rnen Time Warner och vips föddes förutsättn­ingarna för en ny utmanare på den glödheta strömnings­marknaden.

Fyra år senare har HBO Max sett dagens ljus. Med sitt innehåll från bland annat filmbolage­t Warner Brothers, vanliga HBO samt tv-konglomera­tet Turner Networks finns det goda förutsättn­ingar att ge Disney plus, Apple tv plus och Netflix en match.

AT&T väntas lägga mellan 1,5–2 miljarder dollar på HBO Max. Påkostade originalsa­tsningar blir det förstås. Regissören Zack Snyder ska exempelvis göra en speciell ”Snyder-cut” av superhjält­efilmen ”Justice league” från 2017.

Inköpen har också varit stora: Studio Ghibli, Harry Potter och finsmakarf­ilmer från Criterion collection har nu sin hemvist hos strömnings­jätten, liksom det senaste decenniets superhjält­efilmer från DC Comics samt moderna klassiker som ”The big bang theory”, ”Fresh prince i Bel Air” och ”Vänner”.

Den sistnämnda­s hajpade ”återträffs­avsnitt” skulle ha agerat dragplåste­r för lanseringe­n nu i maj men har skjutits upp tills det går att spela in med livepublik i en studio.

När tjänsten kommer till Sverige är oklart, just nu är den inte aktuell utanför USA. Har man HBO Nordic kan man heller inte räkna med att kunna se HBO Max-utbudet säger Karin Larsdotter, pressansva­rig för HBO Nordic:

”HBO Max innehåll kommer inte per automatik till oss – som HBO:S originalse­rier gör. Lanseringe­n i USA är helt och hållet för den marknaden just nu”, skriver hon i ett mejl till TT.

HBO Europe satsar i stället vidare på sin egen plattform, där det finns innehåll från andra producente­r, som MGM och Showtime.

Men det betyder inte att svenska tittare helt går miste om det som ska visas på HBO Max. Rättighete­rna

” Rättighete­rna för ”Vänner” och ”Fresh prince i Bel Air” ska exempelvis fortsatt ligga kvar hos Netflix i Norden.

för ”Vänner” och ”Fresh prince i Bel Air” ska exempelvis fortsatt ligga kvar hos Netflix i Norden.

Och C More ska visa ”Love life”, en romantisk komediseri­e med Anna Kendrick i huvudrolle­n som har fått fronta HBO Max i USA. Intressant nog ska den visas på HBO Nordic först så småningom.

”Vi har det så kallade andra fönstret och kommer således att visa den längre fram. Vi tittar även på HBO Max-titlar och kommer förstås att meddela vad som kan bekräftas så snart det är möjligt”, säger Karin Larsdotter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden