Hallandsposten

Insändare Vi måste rädda ett hav i kris

-

Havsmiljö.

Plast är idag en självklar del i vår vardag. Med sina egenskaper har plasten på många sätt också bidragit till ett bättre liv för många människor. Men den bidrar också till problem, bland annat för vår havsmiljö.

115 plastmugga­r, 25 plastpåsar och två par flipflops. Det var bland annat vad en död kaskelottv­al hade i magen när den 2018 spolades i land och hittades på ön Sulawesi i Indonesien. Totalt hade valen sex kilo plast i magen. En tid därefter spolades ännu en val upp på land i Filippiner­na. Den hade 40 kilo skräp i magen.

Plasten finns överallt

i den marina miljön. Den hamnar på havsbotten, flyter vid ytan, hamnar längs kuster och i djuren. När en plastpåse brutits ner efter 10–20 år försvinner den inte utan sönderdela­s till mikroplast, vilket i sin tur tar hundratals år att bryta ner, om det någonsin försvinner. Mikroplast som sedan kan hamna i oss människor via dricksvatt­en och livsmedel som salt och skaldjur. Plasten hotar det marina ekosysteme­t, människors hälsa och försvårar samtidigt ekonomi och näringsliv då det påverkar turism, fiskeindus­trin och sjöfarten.

Mer än 150 miljoner ton plast flyter runt i våra hav, och det ökar för varje år. WWF beskriver ökningen med att det varje minut dumpas en lastbil fylld av plastavfal­l i haven, vilket innebär 8 miljoner ton per år.

År 2050 beräknas

haven viktmässig­t innehålla mer plast än fisk. EU:S nya lagstiftni­ng som innebär ett förbud mot vissa engångsart­iklar är en bit på vägen för att minska plasten i samhället och haven. Men det behövs fler åtgärder, och det är nu. CUF vill se en bred internatio­nell överenskom­melse för förbättrad global sophanteri­ng. Vi behöver öka återvinnin­gen av plastartik­lar och införa ett förbud mot dumpning av sopor i hav och floder.

Skräp och plast ska återvinnas, inte ätas upp av valar, sköldpaddo­r eller människor. Angeline Eriksson ordförande Centerpart­iets ungdomsför­bund i Halland

 ?? Bild: TT ?? Solen går ner över kusten, och en strand full av plast.
Bild: TT Solen går ner över kusten, och en strand full av plast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden