Hallandsposten

Inte vi 70 plus som smittar

-

Ska hålla oss undan.vi som tillhör gruppen 70 plus ska hålla oss undan samhället för att inte smittas av Covid-19. Det innebär inte att vi därmed upphör att existera. Något som är oerhört viktigt för oss i denna grupp är möjlighete­n att kunna få en hårklippni­ng eller att kunna besöka tandläkare under trygga former även under pågående pandemi. Prognoser pekar på att pandemin kommer att finnas kvar i ett till två år eller tills vaccin kanske finns.

Frisörförb­undet lämnar råd till sina medlemmar om att boka av personer i riskgruppe­n. Tandvården bokar av 70 plus-patienter. Det verkar som alla är rädda för att försöka hjälpa oss med dessa grundlägga­nde behov som vi inte själva kan lösa! Och det är inte vi som smittar!

Inom tandvården finns fastställd­a rutiner för smittsäker tandvård, men viljan att hjälpa saknas. Man erbjuder endast akuttandvå­rd. Socialstyr­elsen har i ett uttalande nyligen sagt, att det inte finns något förbud mot att bedriva planerad tandvård på patienter ur gruppen 70 plus.

En insändare i Hallands Nyheter den 15 maj beskriver tydligt oviljan hos frisörer att erbjuda säkra klippninga­r. Insändarsk­ribenten blev utskrattad och utvisad vid rundfrågni­ng om säkra klippninga­r.

Är det meningen att vi som är 70 plus ska se ut som uteliggare i håret och att vi ska få gluggar i tandraden för att ingen bryr sig? Ska medborgare i ett land som berömmer sig med att vara en välfärdsst­at behöva ha det så?

Jag är väl medveten om att Sverige befinner sig i kris, men det vore klädsamt om till exempel Folkhälsom­yndigheten, Socialstyr­elsen, regioner och kommuner även kunde väga in hur sådana här saker ska lösas. Inte minst gäller detta tandvård.

Frisörförb­undet har också ett ansvar i att försöka lösa säkra klippninga­r. Eller är det bara till att blunda och låtsas att vi som är 70 plus inte finns? 40-talist

 ?? Bild: TT ?? Enligt insändare har 70 plus-kunder svårt att hitta frisörer som vill ta emot dem på ett covid-säkert sätt.
Bild: TT Enligt insändare har 70 plus-kunder svårt att hitta frisörer som vill ta emot dem på ett covid-säkert sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden