Hallandsposten

Mattias Karlsson: Sanningen är dock att det finns gott om elkraft i Sverige, men på fel plats.

Den uppkomna elbristen i Sydsverige handlar inte om kärnkrafte­ns vara eller icke-vara. Den handlar i stället om hur elkraften bäst kan överföras från där den produceras till där den används.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Ibörjan av förra seklet fick ingenjören Gustaf Richert en idé som kom att få en stor påverkan i södra Sverige. Vid den här tiden var elektricit­eten på snabb frammarsch i landet, men det fanns stora utmaningar i att överföra ström från där den produceras till där den behövdes.

Detta ville Richert lösa genom att elektrifie­ra den stora ån i södra Sverige, Lagan, och sedan genom kraftledni­ngar distribuer­a den till kusten.

Detta skulle ske genom att man byggde ett antal kraftverk utmed Lagan. Det unika med Richerts idé var att kraftverke­n skulle kopplas samman för att sedan gemensamt leverera ström till städerna vid kusten.

Gustaf Richert presentera­de sin idé för framträdan­de industri- och köpmän i Halmstad och i Skåne, och fick napp. 1906 gick fem städer, Halmstad, Helsingbor­g, Landskrona, Lund och Malmö, ihop och bildade ett nytt bolag, Sydsvenska kraftaktie­bolaget.

Fyra år senare invigdes under festliga former fyra nya kraftverk i Lagan, ett i Majenfors, ett i Bassalt och två i Knäred. Resten är, som det heter, historia. Sydsvenska kraftaktie­bolaget blev senare känt som Sydkraft och heter i dag Eon.

Vattenkraf­ten var viktig för framväxten av det moderna Sverige under 1900-talet. Under andra halvan av förra seklet kom även kärnkrafte­n att ha en framskjute­n position i den svenska elprodukti­onen.

Men tiderna förändras och i dag har inte kärnkrafte­n en framtid i Sverige utan i stället är framför allt vindkrafte­n på stark frammarsch i den så nödvändiga omställnin­gen till förnyelseb­ara energikäll­or.

Men oavsett energislag så kvarstår utmaningen i att leverera ström från där den produceras till där den behövs. Detta blev högst påtagligt för ett par veckor när kraftprodu­centen Uniper startade upp sitt oljekraftv­erk i Karlshamn för att producera elektricit­et. Anläggning­en i Karlshamn är ett så reservkraf­tverk som egentligen bara behöver användas under kalla vinterdaga­r. Men nu hade elpriset på kort tid stigit så mycket att det blev lönsamt att producera elkraft med olja.

Händelsen fick ett stort genomslag politiskt, framför allt för att Moderatern­a här såg en chans att lyfta fram sin käpphäst, att Sverige ska fortsätta med kärnkraft. På Twitter fick Carl Bildt mycket uppmärksam­het det här inlägget:

”Det är något fel när man tvingas att dra igång det gamla oljekraftv­erket i Karlshamn för att klara elförsörjn­ingen mitt i sommaren. Var det så MP ville ha det när man stängde ner kärnkraft?”

Sanningen är dock att det finns gott om elkraft i Sverige, men på fel plats i norra Sverige medan den behövs mest i söder. En orsak till effektbris­ten i södra Sverige har att göra med att flera kärnkrafts­reaktorer har antingen stängts ner eller är avstängda på grund av underhåll.

Det går inte att förneka att det finns stora utmaningar för svensk kraftprodu­ktion. Det handlar både om att fasa ut fossila bränslen och att ersätta kärnkrafte­n med förnyelseb­ara alternativ. En viktig del när det gäller elprodukti­onen är att det svenska elnätet byggs ut så att det vid behov går att ta strömmen från där den produceras till där den konsumeras. Sådana projekt pågår också nu, men de tar tyvärr lång tid.

Att likt Moderatern­a prata om kärnkrafte­n som lösningen på Sveriges framtida energiförs­örjning är att förneka att överföring­en är minst lika viktig som själva elprodukti­onen.

För att säkerställ­a energiförs­örjningen krävs ett väl utbyggt kraftnät i Sverige. Det blir ännu viktigare när andelen förnyelseb­ara energikäll­or ökar. Med hjälp av sol, vind och vatten kan hela landet, och även hela Europa, säkerställ­a sin energiförs­örjning men det kräver att elnäten är ihopkoppla­de.

Titta bara på historien och Gustaf Richert som med sin idé om ett sammankopp­lat elnät lade grunden för Sydsverige­s största kraftprodu­cent under lång tid. För att uttrycka det på ren svenska, det är kraftledni­ngarna, dumbom.

 ?? Bild: Sigi Tischler ?? Livsviktig­a ledningar.
Bild: Sigi Tischler Livsviktig­a ledningar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden