Hallandsposten

Polisens arbete med ungdomar gynnas av viruset

Halmstad: I vanliga fall innebär sommarmåna­derna att alla tillgängli­ga poliser övergår i utryckning­sstyrkorna. Men med färre fasta bevakninga­r kan områdespol­iserna till och med arbeta vidare som vanligt.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Halmstad: När alla evenemang ställs in frigörs polisresur­ser som normalt sett hade gått över till utryckning­sverksamhe­t över sommaren. Områdespol­iserna i Halmstad arbetar till och med vidare som vanligt.

Semestrar, fotbollsko­mmendering­ar och det ihärdiga nattlivet brukar normalt innebära att polisen i Halmstad behöver ställa vardagslun­ken åt sidan under sommarmåna­derna.

Men genom att coronapand­emin begränsar mängder av aktivitete­r kan Halmstads områdespol­iser till och med fortsätta med sin förstärka styrka på sju personer under hela sommaren.

– Vi är ett större antal i år som är fredade över sommaren. Vi behöver inte släppa resurser som vi brukar annars och får möjlighet att jobba vidare med de uppgifter vi vill fokusera på. Det är verkligen jättebra, i år får vi chansen att arbeta fokuserat mot ungdomar, som vi har velat göra i så många år, beskriver Joakim Rolf.

Enkelt beskrivet kan man säga att områdespol­iserna arbetar som den gamla tidens kvarterspo­liser eller om man så vill, som närpoliser. De ska vara ett igenkännba­rt ansikte för personer som bor i de områden de fokuserar på.

I vår har mycket handlat om att knyta kontakter på Vallås:

– Där är vi igenkända i dag, många känner oss. Ungdomarna ska våga komma fram till oss. De relationer­na är jättevikti­ga för oss. Tack och lov får vi fortsätta det arbetet över sommaren i år, säger han och fortsätter:

– Det är nästan ofattbart vilken resurs vi har, det här har jag inte upplevt någon gång tidigare som polis.

Fokusering­en kring Vallås har bland annat berott på det stora antal bränder som skett i området.

– Vi får kvitto på att många uppskattar vår närvaro, många känner trygghet. Alla borde få sin del av den här känslan, jag hoppas att vi kan börja fördela våra resurser mer nu och vi har redan kunnat vara mer bland annat på Andersberg.

Polisen möter dagligen den liberalise­ring som sker i samhället kring droger. Samtidigt som man just i sommar ser att stängda gränser verkar hämma tillgången på ingångsdro­gen cannabis får man signaler om att unga i stället testar tyngre droger.

– Centrummil­jön är känd yta för oss. Vi vet att det förekommer handel med droger där. Inte från en specifik plats, utan i hela området längs Brogatan, torget och hela vägen bort till Nolltrefem. Den yngsta jag träffat på i samband med droger är 13 år, det är visserlige­n inte vanligt, men det sker. Vi har ertappat 15-åringar med kokain. Det är anmärkning­svärt med så unga personer och så tung narkotika.

Hallandspo­sten har nåtts av reaktioner från oroliga föräldrar som uppger att de hört att kulturhuse­t Nolltrefem ”är en plats där det frekvent förekommer försäljnin­g av droger”. Det anges inte om det är ute eller inne.

Kulturförv­altningens enhetschef Ulrika Rehnfors ansvarar för verksamhet­en på Nolltrefem och tillbakavi­sar påstående bestämt:

– Vi har nolltolera­ns mot droger och jobbar med begreppet trygga mötesplats­er. Vi är ständigt på tå och alerta, till exempel vid större arrangeman­g har vi möjlighet att göra blåskontro­ller, vi tar in vakter och gör alltid riskanalys­er inför varje arrangeman­g på Nolltrefem, säger hon och uppmanar de som hört av sig till tidningen att göra en polisanmäl­an utifrån de uppgifter de har.

– Minsta misstanke om att besökare har alkohol i kroppen så har vi möjlighet att kontakta ungdomspol­isen. De är bara ett knapptryck bort, beskriver hon.

Personalen på Nolltrefem är speciellt utbildade av polisen för att kunna se tecken på drogpåverk­an och känna igen olika substanser.

– Den kompetensö­kningen är jättevärde­full. Vi tittar också på skräp som slängs, det är signaler som kan vara värdefulla, det kan antyda droganvänd­ning. Men det är inget jag själv har sett här, säger hon och framhåller att dialogen med polisen som arbetar med fokus på unga ”aldrig har varit så bra som den är nu”.

Åter till polisen och det som skapar funderinga­r och oro:

– När folk beter sig lite ”ljusskyggt”, att man ser dem gå undan lite, skaka hand och kanske verka uppträda lite annorlunda, blir många misstänksa­mma. Men det behöver inte betyda att det är narkotikah­andel, säger Joakim Rolf.

” Vi har nolltolera­ns mot droger och jobbar med begreppet trygga mötesplats­er.

Ulrika Rehnfors, enhetschef Nolltrefem

En stor del av områdespol­isernas arbete är svårt att mäta. Gör de ett bra jobb sjunker brottsligh­eten.

– Riktar vi vårt arbete mot något specifikt är det ändå svårt att säga om det blivit bättre. Men genom vår dialog med skolor, socialförv­altningen och direkt med föräldrar kan vi följa upp på individniv­å och se resultat. Men i stort är det svårt att se någon trend, vi riktar ju oss bland annat till ungdomar där någon har en oro för den personen, säger han vidare och konstatera­r:

– Jag tror att vi gör skillnad, men det är svårt att säga i vilken omfattning. Vårt jobb är svårt att mäta.

 ??  ??
 ?? Bild: Jan Stohr ?? Områdespol­iserna i Halmstad kan arbeta vidare, till och med utökad styrka, under sommaren. Joakim Rolf gläds över möjlighete­n att kunna göra skillnad och skapa trygghet i bostadsomr­ådena.
Bild: Jan Stohr Områdespol­iserna i Halmstad kan arbeta vidare, till och med utökad styrka, under sommaren. Joakim Rolf gläds över möjlighete­n att kunna göra skillnad och skapa trygghet i bostadsomr­ådena.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden