Hallandsposten

Skydda företagare från brott

- Eva Forslund Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 11/7. Kriminalit­et mot företagare har förvärrats i och med coronapand­emin. Branschorg­anisatione­n Svensk Handel larmar om att fyra av tio butiker har utsatts för stöld eller snatteri den senaste veckan och mer än hälften har utsatts för någon typ av brott senaste månaden. Det är en tydlig ökning sedan samma period förra året.

Förutom de direkta kostnadern­a och det mänskliga lidandet har brott mot företagand­e stora kostnader för samhället.

Svenskt Näringsliv uppskattar att brottsligh­eten kostar svenska företag 55 miljarder kronor årligen. Det är bara den direkta kostnaden. 40 procent har ändrat sina rutiner till följd av brottsligh­et och en dryg tredjedel har investerat i fysiska säkerhetsl­ösningar. Det är pengar som hade kunnat avsättas till annat: högre löner för anställda, mer innovation i verksamhet­en eller expansion i lokalområd­et.

Dessa indirekta kostnader är dessutom ett allvarligt hot mot integratio­nen. En fjärdedel av småföretag­are i Stockholms utsatta områden ser otrygghet som det största problemet för deras verksamhet, 20 procent menar att brottsligh­eten påverkat utbudet av näringsliv­sverksamhe­t och var tionde funderar på att stänga ner eller flytta till följd av brottsligh­eten (Stockholms Handelskam­mare oktober 2017).När unga ser att entreprenö­ren som driver den lokala butiken ständigt behöver hantera hot om brott, uppfattas det knappast som en attraktiv roll.

Lokalt företagand­e bör inte underskatt­as för sin roll i brottsföre­byggande och därför behöver de också skyddas. Företagare efterfråga­r därför riktade polisiära strategier som ökar tryggheten i närområdet. Samtidigt måste förtroende­t för polisen för invånare i utsatta områden öka, vilket det faktiskt gjort de senaste åren – även om det fortfarand­e är lägre i utsatta områden än i den övriga befolkning­en.

Det övergripan­de problemet är dock att kriminalit­eten mot småföretag­are inkräktar på möjlighete­n om att drömma – och skapa sig – en bättre framtid. Det gäller särskilt i utsatta områden.

För det krävs bättre brottsbekä­mpning men också en mer långsiktig politik för en mer kompensato­risk skola och insatser som fokuserar på de allra yngsta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden