Hallandsposten

Grimberg skrällvann – fick pris av Stenson

Det var Magnus Grimbergs första tävling någonsin. Då skrällvann han Henrik Stensons tävling på Barsebäck, den första på paragolf-touren. Och priserna i all ära – mötet med Stenson själv slog förstås allt.

- Jan-owe Wikström

– Ja, snacka om skön kille, så jordnära! Det är ju en så’n kille man själv vill vara och därför har jag alltid följt honom som en förebild så lite tunghäfta var det i början. Men sedan släppte det och ”Loppan” pratade ju också på, skrattar Magnus och avser sin ledsagare och caddie, Louise ”Loppan” Persson.

Det var för två år sedan som Magnus miste stora delar av synen sedan han fått en diagnostis­erad synskada.

Men golfen, hans stora intresse, blev räddningen.

– Ja, då rasade mitt liv samman, men jag fortsatte spela golf och det räddade mig eftersom jag kunde fortsätta att träffa kompisarna och hålla på med mitt stora fritidsint­resse.

Men att det skulle bli seger i sitt livs första golftävlin­g, det hade han aldrig kunnat drömma om.

– Nej, jag visste ju knappt om att det fanns en paragolf-tour. Det var först när vi i min klubb Haverdals GK skulle arrangera paragolf-sm på Sm-veckan som sedan blev framflytta­d som jag fick upp ögonen för den.

Drygt 25 deltagare ställde upp i Grimbergs klass för fysiskt funktionsh­indrade där synskadade möter spelare med en arm, ett ben och dylikt.

– Sedan finns det också en klass för psykiskt funktionsh­indrade, förklarar Magnus som vann hela tävlingen efter att, under de två dagarna, ha gått totalt 13 slag under sitt handicap, nio första dagen och fyra den andra.

Och stor del i segern ger han Louise Persson, ”Loppan” kallad.

– Hon är ju dels min caddie, men framför allt så är hon mina ögon eftersom paragolfen har några extra regler. Det är hon som ställer upp mig inför varje slag och när jag ska putta förklarar linjen.

– Sedan pratar vi igenom hur banan ser ut, om det går uppför eller svänger höger. Så det ligger mycket träning bakom, påpekar Magnus.

Med seger direkt har Haverdalsg­olfaren naturligtv­is fått blodad tand och siktar på att genomföra hela touren, där Bro Bålsta väntar härnäst den 1–2 augusti.

Ett presentkor­t på 1 000 kronor blev priset upptill ett par solglasögo­n från Stensons egen kollektion.

– Fast de har jag ju inte särskilt mycket nytta av så de fick ”Loppan” ta hand om, skrattar Magnus.

Och så måste vi förstås få veta vad herrar Grimberg och Stenson pratade om när de träffades:

– Det var mest om hans liv. Hur han såg på att åka till USA, att han var tveksam till smittsprid­ningen där borta, livet här hemma och så vidare. Det var väldigt avspänt.

 ?? Bild: Privat ?? En vinnande trio när Magnus Grimberg, Haverdals GK (till höger) vann Henrik Stensons paragolf-tävling och sedan fick träffa sin förebild ihop med ledsagaren Louise Persson.
Bild: Privat En vinnande trio när Magnus Grimberg, Haverdals GK (till höger) vann Henrik Stensons paragolf-tävling och sedan fick träffa sin förebild ihop med ledsagaren Louise Persson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden