Hallandsposten

Grannar protestera­r mot ny storskola i Snöstorp

Snöstorp: Åsikterna om kommunens planer på en ny storskola i Snöstorp går isär. Många i området är kritiska, men det hörs också positiva tongångar från andra närboende.

- Ida Röök Svalander irs@hallandspo­sten.se 010-471 51 25

Halmstad: Kommunen planerar att bygga en ny storskola på ett grönområde i Snöstorp. Många är kritiska till planerna, men även positiva tongångar hörs.

Kommunen har under flera års tid försökt få till ett skolbygge i Snöstorp med upptagning­sområde Snöstorp och Andersberg, då det behövs för att möta de stora barnkullar­na framöver. Till sist har man landat i att en ny skola ska byggas på en mark med fastighets­beteckning 19:199, som i dag är ett grönområde insprängt mellan villor. Området ligger intill City Gross parkering och sträcker sig uppåt mot kyrkan, kommunen jobbar just nu med att ta fram en detaljplan för hur bygget kan se ut.

Tidigare har kommunen gjort en förstudie på en annan mark i Snöstorp, men denna har man av olika anledninga­r funnit olämplig för ett skolbygge. Planen är att skolan ska ha elever från årskurs 4 till 9, med omkring 620 elever. En tanke är också att bygga en idrottshal­l i anslutning till skolan plus att man ska tillaga mat till 1 100 elever, där en del av maten kommer att skickas ut till andra verksamhet­er i området. Grönområde­t används i dag för tennis, fotboll, boulespel, rastning av hundar och rekreation. Området är planlagt som park eller plantering och detaljplan­en är därför möjlig att ändra.

Planerna har dock fått boende i området att reagera, vissa är starkt kritiska medan det från andra hörs mer positiva tongångar.

Jarl Ivarsson, Agneta Ivarsson, Stefan Sjöberg och Annika Sjöberg bor i direkt anslutning till området där skolan nu planeras. De är mycket kritiska till planerna.

– För det första känns det inte alls bra att de inte har frågat oss först. Vi som bor i det här området måste ju få en chans att tycka till. De hänvisar till detaljplan och samråd, men vi tycker att då är det för sent. Vi vill stoppa detta nu, direkt. De behöver inte göra någon detaljplan, för vi vill inte ha en skola här, säger Agneta Ivarsson och får medhåll av sin man Jarl:

– Vi har skickat ut informatio­n om planerna till våra grannar, det är väldigt många som står på vår sida. Vi fick in ungefär 70–80 mejl och 20 telefonsam­tal där folk säger ”nej” till planerna. Tänker man att det är tre till fyra personer i varje hushåll landar det på 200-300 personer som är emot det här.

De har andra förslag på lämpliga platser för skolbygge i Snöstorp. Bland annat den så kallade Hästhagen, som sedan tidigare ratats av kommunen.

Paren Ivarsson och Sjöberg har sina åsikter klara, en skola på det tänkta området intill deras tomter kommer att förändra deras livskvalit­et.

– Det handlar om vår fysiska och psykiska hälsa. Det känns inte som att de har tänkt klart alls, det är många frågor. Hur ska de lösa trafiksitu­ationen till exempel, säger Jarl.

– Det kommer att innebära mer tung trafik i bostadsomr­ådet, tänk på alla lekande barn, lägger Annika Sjöberg till.

Hon menar att en stor anledning till varför människor valt att bosätta sig på just den platsen i Snöstorp hänger ihop med grönområde­t.

De behöver inte göra någon detaljplan, för vi vill inte ha en skola här.

Agneta Ivarsson

– Det är folk här uppe som nyss byggt hus. De köpte tomten för utsikten och byggde. Jag tycker synd om dem.

Just nu håller de på att samla ihop fler kritiska röster.

– Vi kommer att starta en namninsaml­ing. Vi förväntar oss att kommunen lyssnar på oss, de kan inte bara köra över oss på det här sättet. De säger sig värna grönområde­n, men så gör de på det här viset. Vi får inte ihop det, säger Annika Sjöberg.

Paren Ivarsson och

Sjöberg menar att det inte bara är i Snöstorp som man planerar att ta bort grönområde­n. De pekar på exempel som Folkparken och Picassopar­ken.

– Det rimmar dåligt med kommunens visionsber­ättelse, vi har ställt frågor till kommunråde­n om detta, men ingen av dem har svarat, säger Jarl.

Henrik Svensson bor också nära det tänkta skolområde­t, även om hans tomt inte gränsar till platsen så som hos paren Ivarsson och Sjöberg. Henrik är dock inte lika kritisk till skolbygget.

– Jag ser det som väldigt positivt, detta skulle innebära ett lyft för hela Snöstorp, tror jag. Skolan och idrottshal­len skulle kunna bli en naturlig samlingspl­ats för föreningar med olika typer av aktivitete­r. Något sådant har vi inte i Snöstorp i dag. Och jag tror snarare att husprisern­a skulle gå upp, det är ju generation­sskifte i området och många barnfamilj­er vill ha skolan nära, säger han.

Henrik har, precis som Ivarsson och Sjöberg, lagt ut inlägg i en lokal Facebook-grupp om sina åsikter.

– Jag ser att det är många som också är positiva. Det tycker jag ska komma fram i det här. Sedan finns det absolut ingen konflikt mellan ja- och nejsidan. Vi tycker olika bara och alla i Snöstorp är inte emot den nya skolan.

Han vill dock flagga för att han hoppas att kommunen bygger en skola som smälter in i omgivninga­rna.

– Jag utgår

ifrån att de tänker till ordentligt i utformning­en av området. Och så måste trafiksitu­ationen lösas, med lämning och hämtning av barn, busshållpl­ats och cykeloch gångvägar. Men i stort är jag, och flera med mig, positiva till bygget.

Korpföreni­ngen Halmstad har nyttjat de två fotbollspl­anerna som finns i området. Richard Kompass menar att det bara är att gilla läget för dem.

– Kommunen brukar vara bra på att hjälpa oss hitta nya fotbollspl­aner att hålla till på i sådana här lägen. Jag har förtroende för att de gör det även den här gången, säger han.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Det är många som är kritiska till planerna på ett skolbygge i Snöstorp. Nellie Olsen Olander, med skylten, är en av dem.
Bild: Jari Välitalo Det är många som är kritiska till planerna på ett skolbygge i Snöstorp. Nellie Olsen Olander, med skylten, är en av dem.
 ?? Bild: Ida Röök Svalander ?? Agneta Ivarsson, Jarl Ivarsson, Annika Sjöberg och Stefan Sjöberg bor i direkt anslutning till området.
Bild: Ida Röök Svalander Agneta Ivarsson, Jarl Ivarsson, Annika Sjöberg och Stefan Sjöberg bor i direkt anslutning till området.
 ?? Bild: Halmstads kommun ?? Området där skolan eventuellt ska byggas ligger mellan City Gross på Stenalycka­n och Snöstorps kyrka.
Bild: Halmstads kommun Området där skolan eventuellt ska byggas ligger mellan City Gross på Stenalycka­n och Snöstorps kyrka.
 ?? Bild: Ida Röök Svalander ?? Henrik Svensson är positiv till planerna.
Bild: Ida Röök Svalander Henrik Svensson är positiv till planerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden