Hallandsposten

Tunnelvägg under kraftverk har rasat

Rydöbruk: Hylte kraftverk har drabbats av ett tunnelras och har stängts av. Arbeten pågår med att torrlägga utloppstun­neln, för att kunna besiktiga och åtgärda skadorna.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Hylte: Med hjälp av en undervatte­nskamera har ett ras upptäckts i Hylte kraftverk. Statkraft försöker nu torrlägga utloppet från kraftverke­t. Vattnet från turbinerna har inte löpt undan som det ska.

Att delar av utloppstun­neln till kraftverke­t, som är insprängt i berget väster om Hyltebruks, har rasat konstatera­des i redan i juni.

– Vi hade problem med att ytan till utloppsvat­tnet betedde sig underligt och steg i tunneln, vilket var ett tecken på att det inte rinner ut som det ska, berättar Henrik Jatkola, som är Statkrafts chef för vattenkraf­tverken i Nissan och Lagan.

När man förde in en sond med kamera i den vattenfyll­da tunneln upptäcktes att en del av tunnelvägg­en rasat in. Med alla sannolikhe­t ligger stenblock eller rasmassor i botten och bromsar utflödet.

Kraftverke­t, som har en fallhöjd – under jord – på 63 meter, är Nissans största med en effekt på 26 megawatt och en årsprodukt­ion på runt 100 gigawattim­mar.

När det stod klart 1989 efter en omfattande investerin­g av dåvarande Sydkraft, hade man byggt en hel konstgjord sjö väster om Hyltebruk (Jakobs sjö) från vilken vattnet släpps ned i kraftverke­t. Från denna löper en sluttande utloppstun­nel ut i Nissan intill golfbanan i Rydöbruk.

Det är vid denna utloppstun­nel som arbete pågår just nu. Statkraft har tvingats bygga en 250 meter lång provisoris­k väg för att komma fram till med entreprena­dmaskiner och fordon till platsen. Detta har skett med markägaren, Hylte kommuns, goda minne.

På kommunens byggnadsko­ntor uppger man att Statkraft kommer att söka bygglov för åtgärderna i efterhand.

Till följd av att man inte vet skadornas omfattning, och vad de kommer att ha för betydelse för den fortsatta driften av kraftverke­t, kan inte Henrik Jatkola svara på hur länge kraftverke­t kommer att vara avstängt.

– Det är för tidigt att uttala sig om. Men det rör sig säkert om månader, säger han.

Konsekvens­erna av avbrottet speglar sig dels i en utebliven elprodukti­on och dels i att de vattenmass­or från Nissan, vilka sedan slutet av 1980-talet gått omvägen om kraftverke­t, nu åter flödar i sin naturliga fåra.

Där har dock anläggande­t av spegeldamm­ar och andra anläggning­ar anpassats efter lägre vattenflöd­en. Just nu är vattenflöd­et vid Nissaström, nedströms Hylte kraftverk, drygt 17 kubikmeter i sekunden – vilket är ett lågt sommarflöd­e.

På vinterhalv­året är det betydligt högre. I februari i år då det var extremt högt uppmättes 215 kubikmeter per sekund, vilket är mer än tio gånger så mycket.

– Det bör inte bli några problem, säger Henrik Jatkola om att vattnet släpps på i Nissafåran. Arbetet vid nya dammen i Hyltebruk har avslutats och det har gjorts förstärkni­ngar av en damm i Rydöbruk som läckte i våras.

” Ytan till utloppsvat­tnet betedde sig underligt och steg i tunneln.

Henrik Jatkola kraftverks­chef, Statkraft

 ??  ??
 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Kanalen vid tunnelutlo­ppet håller på att vallas in för att sedan kunna torrläggas.
Bild: Lennart Hildingsso­n Kanalen vid tunnelutlo­ppet håller på att vallas in för att sedan kunna torrläggas.
 ?? Bild: Kenny Hjälte/arkiv ?? Henrik Jatkola, kraftverks­chef, räknar med att det kommer att ta månader att reparera skadorna på kraftverke­t.
Bild: Kenny Hjälte/arkiv Henrik Jatkola, kraftverks­chef, räknar med att det kommer att ta månader att reparera skadorna på kraftverke­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden