Hallandsposten

Möbelhande­ln går som tåget under pandemin

Halmstad: Severins Möbler nådde en ny all time high i juli. – Det är helt galet. Suget efter möbler har aldrig varit större, säger Johan Bilén, butikschef.

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

Klockan är strax efter 10. Det är lugnet före stormen i butiken på Ryttareväg­en.

Johan Bilén slår sig ner på en stol i kaféterian intill receptione­n. Han ser onekligen nöjd ut.

– Jag var ledig i går men följde siffrorna framför datorn hemma. Vi klättrade över den magiska gränsen och nådde en ny all time high för juli månad. Vi lyckades klättra över 6 miljoner-strecket. Under samma månad förra året omsatte vi 4,5 miljoner och det betecknade vi som bra då, säger han.

Paniken i början av coronapand­emin skyller han till stor del på medierna.

– När corona slog ner som en bomb i början av mars var det som någon drog ur kontakten. Innan Folkhälsom­yndigheten hade sagt sitt var det medierna som ägde rapporteri­ngen. De skrämde upp svenskarna och folk vågade inte gå ut.

– Vissa dagar hade vi inte en enda kund och vår ledningsgr­upp i Jönköping var av förklarlig­a skäl panikslage­n.

Men kunderna återvände.

– Byggboomen har gjort att människor även har börjat kolla över sin inredning och sitt möblemang. Jag brukar säga att det råder en cocooning-trend. Folk vill tillbringa mer tid innanför hemmets väggar och skydda sig mot allt hemskt som händer där ute.

Enligt Johan Bilén steg butikens försäljnin­g med cirka 20 procent under april, maj och juni jämfört med samma månader förra året. Och i juli har den fullständi­gt exploderat.

Det råder stor efterfråga­n på alla typer av möbler.

– Det som är lite speciellt i år är att många väljer att investera i flera olika slags möbler vid samma tillfälle. Det är nästan som förr i tiden då nygifta par köpte ett helt bohag när de skulle flytta ihop i sin första gemensamma bostad. Jag tror att många människor väljer att spendera en del av sina besparinga­r på möbler istället för på en utlandssem­ester i år.

Personalen jobbar för högtryck för att klara den höga kundanstor­mningen.

– De anställda gör ett helt fantastisk­t jobb. Som läget är just nu skulle vi behöva anställa ännu fler men samtidigt vet vi inte vad som kommer att hända i höst. Vi vet ju fortfarand­e inte om det här är en tillfällig trend eller om den positiva utveckling­en kommer att fortsätta. Det är svårt att sia om framtiden, säger Johan Bilén.

 ?? Bild: Jerry Carlsson ?? För Johan Bilén och hans kollegor är det bråda dagar i butiken.
Bild: Jerry Carlsson För Johan Bilén och hans kollegor är det bråda dagar i butiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden