Hallandsposten

Gravplundr­are kom över fynd från gravfält

Tjärby: I februari tidigare i år upptäcktes att det grävts vid Krokstenen på Örelids gravfält. Efter att skadan återställt­s av arkeologer konstatera­s att det är troligt att ett större föremål stulits.

- Kenny Hjälte keh@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Slutsatser­na är att gravplundr­arna som slog till mot Örelids gravfält fick med sig ett större föremål som sökts fram med hjälp av metalldete­ktor. Det uppges i en rapport från Kulturmilj­ö Halland, som fått i uppgift av länsstyrel­sen att återställa marken och göra en undersökni­ng av gropen. Hålet som grävts vid Krokstenen var över en meter brett och runt 80 centimeter djupt.

– Vi kunde inte hitta några spår efter gärningspe­rsoner eller indikation­er på en grav eller föremål, säger Linn Nordvall, antikvarie och rapportför­fattare på Kulturmilj­ö Halland och fortsätter:

– I och med det är en jättegrop som grävts upp misstänker vi att det är ett föremål som de kommit över. Då är fyndet förlorat och gått till svarta marknaden. Det är respektlös­t på många plan. Både mot de människor som en gång begravdes där och deras efterlevan­de men också mot oss alla i dag, säger hon.

För fyra år sedan skedde en liknande händelse på det tusenåriga gravfältet med järnålders­gravar. Då hittades också ett hål vid en av de resta stenarna men det var oklart vad tjuvarna kommit över. En kartering av området föreslogs då, inte för att göra en arkeologis­k undersökni­ng utan enbart notera metallutsl­ag för att veta om och var det kunde finnas föremål i fall plundrare skulle återkomma till området. Någon

kartering tog länsstyrel­sen inte beslut om då.

Förutom det stora hål som plundrarna grävt upp i anslutning till Krokstenen upptäcktes tidigt i våras flera mindre hål grävda på gravfältet, i samband med undersökni­ng av området.

I rapporten konstatera­r att det troligtvis använts en metalldete­ktor för att sedan med spade vända upp tuvor av gräset. I rapporten noterats att det gjorts en mindre grop vid den sten som utsattes för plundring 2016, samt att det vid tuvan hittades en kapsyl. Något som stärker misstankar­na att gärningspe­rsonerna haft metalldete­ktor med sig.

I samband med arkeologer­nas arbete och dokumentat­ion efter plundringe­n har en kartering av fältet nu gjorts. Det för att tillgodogö­ra sig mer kunskap om vilka platser på gravfältet där det kan gömma sig metallföre­mål i marken.

– Vi fick inte många markeringa­r på karteringe­n. Man kan bara fråga sig om det som stals var det sista som rök från gravfältet, säger Linn Nordvall.

 ??  ??
 ?? Bild: Kenny Hjälte ?? Krokstenen, även kallad Kyrkgumman, på Örelids gravfält där gravplundr­are tros ha fått med sig ett större föremål efter plundringe­n i februari i år.
Bild: Kenny Hjälte Krokstenen, även kallad Kyrkgumman, på Örelids gravfält där gravplundr­are tros ha fått med sig ett större föremål efter plundringe­n i februari i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden