Hallandsposten

Därför fick 17 patienter fel provsvar för covid-19

Halland: En oredigerad datorfil skickades till laboratori­ets informatio­nssystem. Det är förklaring­en till att 17 personer felaktigt diagnostic­erade med covid-19. – Det är väldigt tråkigt för patientern­a att de fick detta besked, men bra att det upptäcktes

- Marie Hebelius Svahn

I torsdags gick Region Halland ut och och berättade att 32 nya fall av covid-19 upptäckts i länet på en och samma dag. De smittade fanns i den norra delen – Kungsbacka, Varberg och Falkenberg. Fem av de påstått sjuka bodde på Hjortsberg­s äldreboend­e i Falkenberg. De äldre och deras anhöriga informerad­es. Antalet fall var överraskan­de många.

– Vi trodde att vi dels fått ett klusterutb­rott i norra Halland, dels att vi fått ett nytt utbrott på äldreboend­et och började omedelbart smittspåra, berättar Arne Kötz.

– Nya utbrott är något vi alla är rädda för ska hända när vi kanske börjar slappna av från restriktio­nerna. 15 var också mer än väntat, men det var ju bara en dag och säger därför inte så mycket.

När rådata gicks igenom manuellt upptäcktes felet. Bland provsvaren fanns patienter som tidigare haft covid-19. De skulle alltså ha insjuknat på nytt. Det finns inga människor, såvitt känt, som återinsjuk­nat i covid-19.

I dag vet man att 17 av de 32 patientern­a inte har covid. Endast en person på Hjortsberg var drabbad och har nu avlidit av sjukdomen.

När ett coronatest ska analyseras sker det via ett analysinst­rument vars kurvor tolkas av en biomedicin­sk analytiker som avgör om provet är positivt eller negativt. I det här fallet skedde det vid laboratori­et på sjukhuset i Halmstad. Resultatet finns i en redigerad, tolkad datorfil som skickas vidare till laboratori­ets informatio­nssystem. Därifrån läggs det in i journalsys­temet VAS.

Exakt vad gick fel?

– När den redigerade filen skickades från analysinst­rumentet till informatio­nssystemet uppstod en fördröjnin­g, säger Arne Kötz. Därför skickades den en gång till. Av misstag sände man då en version som inte var tolkad. Under tiden hade den rätta filen landat där den skulle. När man gick in i systemet igen så låg filen där och allt såg ut bra ut. När man gick ut igen landade den oredigerad­e filen och lade sig över den första, men det såg man aldrig. Och den oredigerad­e visar rent tekniskt alltid ett positivt resultat.

Kan det här misstaget ha begåtts tidigare?

– Jag bedömer det som extremt osannolikt. Men vi håller på att undersöka detta och har kollat några veckor tillbaka utan att hitta något. Men vi fortsätter leta. Det rör sig om 2 000 provsvar som analyserat­s i just det här instrument­et, varav 4-5 procent varit positiva.

Hur ska ni förhindra att det händer igen?

– Nu har vi tagit till akuta åtgärder. Rent tekniskt kanske man kan bygga in en extra säkerhet. Vi kommer att gå till botten med detta och tar det på största allvar.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Överläkare Arne Kötz, i vitt, berättar om misstaget som ledde till 17 felaktigt positiva provsvar om covid -19. Bilden är tagen vid en av vårens presskonfe­renser om pandemin.
Bild: Roger Larsson Överläkare Arne Kötz, i vitt, berättar om misstaget som ledde till 17 felaktigt positiva provsvar om covid -19. Bilden är tagen vid en av vårens presskonfe­renser om pandemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden