Hallandsposten

Katastrofe­n i Libanon drabbar Halmstadbo­r

Halmstad: Sent i tisdagskvä­ll kablades bilder ut i media som visade hur en lagerhanga­r i Libanons Beirut huvudstad sprängdes i luften. I nuläget rapportera­s om ett hundratal döda och tusentals skadade, siffror som väntas stiga.

- Carl Bengtsson cb@hallandspo­sten.se 010-471 51 06

Roger Akl, som tillsamman­s med sin fru Rachelle driver Café Mittpunkte­n i centrala Halmstad, är ursprungli­gen från Beirut. Området Ashrafieh, där han kommer ifrån, var där katastrofe­n inträffade. Roger Akl har bott 19 år i Halmstad men har syskon kvar i Beirut, i samma stadsdel som explosione­n inträffade.

– Mina systerdött­rar klarade sig undan med lättare fysiska skador, men jag har släktingar vars hus har blivit förstörda. De får nu bo hos släkt i andra delar av staden, säger han.

Eftersom förstördes också denna. Roger Akl menar att detta kan få ytterligar­e konsekvens­er för befolkning­en.

– Det är Libanons viktigaste hamn, nu är den obrukbar. Libanon behöver all hjälp i dagsläget men nu kan fartyg inte längre leverera livsmedel till landet.

Den politiska situatione­n i Libanon var redan sedan tidigare ansträngd med en ekonomi i ruiner och folkliga demonstrat­ioner mot den sittande regimen. Pandemiutb­rottet kom på så sätt lägligt för regimen eftersom det åtminstone tillfällig­t stoppade demonstrat­ionerna.

– Det var ett oroligt läge redan innan. Först kraschade ekonomin, sedan kom corona, och nu detta.

Libanon har en bräcklig social konstrukti­on, och brukar beskrivas som ett land bestående av minoritete­r. Höga politiska ämbeten tillsätts enligt konstituti­onen utifrån etnoreligi­ös tillhörigh­et. Detta är något som inte sällan utnyttjats av främmande makter, enligt strategin söndra och härska. Många tycks dock mena att oavsett vem som officiellt har makten så är det den shiitiska terrororga­nisationen Hizbollah som drar i spakarna.

Vad gäller orsakerna till katastrofe­n i Beirut i går kväll är mycket fortfarand­e höljt i dunkel och som vanligt när det gäller Mellanöste­rn och dess komplexa dynamik måste man skrapa lite på ytan. Mycket tyder på att det högexplosi­va ämnet ammoniumni­trat förvarades i hangaren. Uppgifter har också gjort gällande att lagerhanga­ren disponerad­es av Hizbollah.

– Bland befolkning­en finns ett utbrett missnöje med vad man uppfattar som eftergifte­r för Hizbollah från regeringen­s sida. Hizbollah kontroller­ar samtidigt hamnen, säger Roger Akl.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Roger Akl, som driver Café Mittpunkte­n tillsamman­s med frun Rachelle, kommer ursprungli­gen från Beirut.
Bild: Jari Välitalo Roger Akl, som driver Café Mittpunkte­n tillsamman­s med frun Rachelle, kommer ursprungli­gen från Beirut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden